Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a condus miercuri, 6 iunie, lucrarile Platformei de cooperare cu mediul de afaceri. Platforma este gandita ca o structura deschisa mediului de afaceri prin intermediul careia Ministerul Justitiei poate recepta idei si propuneri concrete de modificare a legislatiei, cazuri de jurisprudenta neunitara, propuneri de proiecte comune in interesul consolidarii sistemului judiciar si a statului de drept. Totodata, platforma este parte integranta a procesului de operationalizarea a mecanismului de coordonare si monitorizare a Strategiei Nationale Anticoruptie (SNA).
<<Pe termen lung, investitia in integritate este profitabila, iar SNA face apel la promovarea integritații in afaceri. Acest tip de abordare poate conduce la izolarea companiilor care promoveaza corupția ca mod de a face „business”>>, a fost mesajul pe care ministrul Titus Corlatean l-a transmis participantilor.
La intalnire a fost prezent si ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar. Acesta va avea atributii legate de corelarea initiativelor si proiectelor dezvoltate la nivelul platformei.
La reuniune au participat ambasadorul SUA, E.S. domnul Mark Henry GITENSTEIN; ambasadorul Olandei, E.S. domnul Johannes Hendrik Matteheus van BONZEL; ambasadorul Germaniei, E.S. domnul Andreas von METTENHEIM si reprezentantul ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii. Au fost prezente conducerile Asociatiei Romane a Bancilor, Camerelor de comert Romano-Britanica, Romano-Germana, Camerei de Comert Americane, Camerei Auditorilor Financiari din Romania, Consiliului Investitorilor Straini, Consiliului Concurentei, Siemens Romania, ENEL Romania, Comitetului pentru formarea unei Coalitii a Mediului de Afaceri Curat.
Participantii la reuniune au exprimat disponibilitatea pentru proiecte comune in domeniul anticoruptie, accentuand importanta unei abordari pragmatice in descurajarea coruptiei in achizitiile publice si stimularea concurentei loiale.
Strategia Nationala Anticoruptie include trei nivele de interventie privind mediul de afaceri: prevenirea si combaterea coruptiei in mediul privat; transparenta si respect pentru standardele de integritate in afaceri si schimbul de bune practici in materia programelor de conformitate; promovarea integritatii in afaceri.
SNA subliniaza faptul ca „unul din obiectivele majore ale Romaniei il constituie aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). In acest sens, obtinerea statutului de membru cu drepturi depline la Grupul de Lucru privind Lupta impotriva Coruptiei in Tranzactiile Internationale al OCDE reprezinta o prioritate a agendei nationale anticoruptie”.
Alaturi de acest obiectiv, strategia vizeaza evaluarea periodica a implementarii de catre Romania a legislatiei specifice pentru implementarea Deciziei Cadru privind combaterea coruptiei in sectorul privat, precum si a standardelor Conventiei ONU impotriva coruptiei.
Mecanismul de coordonare si monitorizare a SNA include cele cinci Platforme de cooperare:platforma autoritatilor independente si a institutiilor anticoruptie; platforma administratiei publice centrale; platforma administratiei publice locale; platforma mediului de afaceri; platforma societatii civile.
Reamintim ca la data de 31 mai 2012 a avut loc reuniunea Platformei de cooperare a administratiei publice centrale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<