Tichetele de masa se numara printre cele mai populare beneficii extra-salariale oferite de angajatorii din Romania. Acestea vin in sprijinirea alimentatiei angajatilor, completand venitul lunar intr-o forma neimpozabila.
Conform art. 11 din Legea 165/2018, tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate lunar. Acestea pot fi folosite exclusiv pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
De asemenea, nu pot fi utilizate pentru alte tipuri de produse sau servicii si nu pot fi preschimbate in bani.
Tichetele de masa pot fi emise in doua forme. Pe suport hartie sunt utilizabile in restaurante, cantine, magazine alimentare, bufete si alte unitati care comercializeaza produse alimentare si au contracte cu emitentii de tichete.
Pe suport electronic (card) pot fi folosite si pentru plata online a alimentelor, cu aceleasi restrictii privind partenerii contractuali si destinatia exclusiv alimentara.
Pentru tichetele de masa pe suport hartie nu se acorda rest in bani, daca valoarea cumparaturii este sub valoarea tichetului, se considera ca acesta a fost utilizat integral.
In ceea ce priveste valoarea maxima nominala a unui tichet de masa, aceasta este de 15,18 lei, potrivit legislatiei in vigoare. Cu toate acestea, valoarea a suferit, in ultimii ani, majorari. Incepand cu 1 ianuarie 2024, valoarea maxima a crescut la 40 lei, insa acest lucru nu se reflecta in textul Legii 165/2018, ci in acte normative complementare.
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu atractiv si reglementat strict, cu reguli clare privind emiterea, distribuirea si utilizarea acestora.
Potrivit art. 12 din Legea 165/2018, angajatorul acorda tichetele de masa in ultima decada a lunii, pentru luna urmatoare. Numarul de tichete acordate este proportional cu numarul de zile lucrate din luna respectiva.
Rezolvati rapid si perfect legal orice problema generata de noile reglementari ce modifica in Codul fiscal 4 argumente solide pentru a va abona la Consilier – Taxe si Impozite pentru Contabili 1 Evitati garantat orice greseala fiscala din contabilitate 2 Va rezolvati rapid toate problemele de fiscalitate 3 Salvati sume importante din...
Oferta Speciala
valabila 48h
In plus, tichetele electronice sunt alimentate lunar pe card, conform aceluiasi principiu.
In cazul salariatilor, acestia au voie sa utilizeze cel mult un tichet pe zi lucrata si au obligatia sa restituie tichetele necuvenite daca apar modificari in activitatea lor sau la incetarea contractului de munca.
Tichetele de masa trebuie sa fie identificabile si sa includa urmatoarele elemente:
- numele si adresa emitentului
- valoarea nominala
- perioada de valabilitate
- datele de identificare ale beneficiarului (nume, CNP)
- interdictia utilizarii pentru tigari sau alcool
- spatiu pentru validarea utilizarii (data si stampila unitatii acceptante - doar pentru tichetele pe hartie)
In cazul cardurilor de masa, aceste date sunt imprimate sau strocate electronic in sistemul emitentului.
In Romania, tichetele de masa sunt emise doar de firme autorizate de catre Ministerul Finantelor. Aceste firme incheie contracte cu angajatorii (care achizitioneaza tichetele) si cu retelele comerciale (care accepta tichetele ca forma de plata).
Firmele emitente de tichete de masa in Romania sunt:
- Edenred Romania - Cel mai cunoscut emitent la nivel international. Edenred emite cardul de masa Edenred si a emis anterior si tichete pe hartie. In prezent, firma detine platforma digitala avansata si aplicatie mobila. Tichetele de masa emise de Edenred sunt acceptate in retele mari de retail si HoReCa (Mega Image, Carrefour, Auchan).
- Up Romania (fosta Cheque Dejeuner) - Emite Up Dejun, disponibil pe suport electronic si fizic. De asemenea, firma are o retea extinsa de comercianti parteneri, oferind si alte tipuri de tichete, precum cadou, culturale, vacanta.
- Pluxee Romania (noua denumire a Sodexo, dupa rebranding global in 2023–2024) - Tichetele de masa si serviciile digitale sunt integrate in aplicatia Pluxee.
Lege 165/2018
Capitolul II - Tichetele de masa
Art. 11.
(1) Tichetele de masa sunt bilete de valoare acordate angajatilor, lunar, ca alocatie individuala de hrana, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare.
(2) Tichetele de masa pe suport hartie pot fi utilizate in unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare, cu care unitatile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.
(3) Tichetele de masa pe suport electronic pot fi utilizate doar in unitati de alimentatie publica, magazine alimentare, cantine- restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unitati care comercializeaza produse alimentare si care au incheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitatile emitente de tichete de masa pe suport electronic si trebuie sa permita, in mod exclusiv, utilizarea pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.
(4) In cazul in care suma corespunzatoare produselor alimentare solicitate de salariat este mai mica decat valoarea nominala a tichetelor de masa pe suport hartie, utilizarea acestora este considerata integrala.
(5) Debitarea sumelor corespunzatoare produselor alimentare solicitate de salariat, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic, se realizeaza la valoarea respectivelor produse alimentare.
Art. 12.
(1) Tichetele de masa pe suport hartie se distribuie de catre angajator, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
(2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.
(3) Valoarea tichetelor de masa pe suport electronic este transferata lunar salariatilor, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare, de catre unitatea emitenta de tichete de masa pe suport electronic, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului incheiat de unitatea emitenta cu angajatorul.
(4) Salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
(5) Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, sau valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.
Art. 13.
(1) Fiecare tichet de masa pe suport hartie este valabil numai daca are inscris numarul sub care a fost inseriat de catre unitatea emitenta si cuprinde cel putin urmatoarele mentiuni:
a) numele si adresa emitentului;
b) valoarea nominala a tichetului de masa;
c) perioada de valabilitate a utilizarii tichetului de masa;
Puneri in aplicare (1)
d) spatiu pentru inscrierea numelui, prenumelui si codului numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa;
e) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau de produse alcoolice;
f) spatiu destinat inscrierii datei si aplicarii stampilei unitatii la care tichetul de masa a fost utilizat.
(2) Fiecare tichet de masa pe suport electronic este valabil numai daca mentiunile prevazute la alin. (1) lit. a), c) si e), precum si numele, prenumele si codul numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de masa sunt inscrise pe tichetul de masa pe suport electronic sau sunt stocate intr-un alt mod in acesta.
Art. 14.
Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 15,18 lei.