Intrebare: Unei salariate i-a incetat raportul de munca prin concediere individuala. Instanta dispune: anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe postul detinut anterior, obligarea paratei la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat in momentul concedierii etc.
- Avand in vedere ca angajatorul doreste sa uzeze de urmatoarea cale de atac - recursul - care este in termen de 10 zile de la comunicarea sentintei civile, in ce termen trebuie pusa in executare sentinta instantei de fond, pentru a nu intra sub incidenta penala?
- Exista posibilitatea de solicitare, in recurs, a suspendarii punerii in executare a acestei sentinte, pana la judecarea in recurs?
-Se poate solicita in recurs - in ipoteza admiterii cererii de recurs a angajatorului - ca sumele platite sub forma despagubirilor egale cu salariile indexate sa fie recuperate, fara a mai fi nevoie de o alta actiune in instanta, pe aceasta tema?
-Daca angajatorul uzeaza de actiunea in recurs este obligatoriu reinfiintarea postului prin modificare organigramei?
Raspuns: Sentinta civila poate fi pusa in executare imediat dupa investirea cu titlu executoriu daca nu se executa de bunavoie. In consecinta, se poate cere suspendarea executarii fie impreuna cu cererea de recurs, fie separat, conform art. 300 alin. 2-5 Cod de proc.civ. In cazul in care se solicita suspendarea executarii, nu este nevoie nici de reinfiintarea postului.
In ceea ce priveste recuperarea sumelor acordate de catre instanta, acestea vor fi acordate in cadrul executarii, daca va avea loc o astfel de executare. Daca a fost admisa suspendarea executarii, angajatorul nu va plati sumele la care a fost obligat de catre instanta de fond. In cazul in care se doreste totusi a se evita majorarea acestora, pot fi consemnate sumele pe numele salariatului, existand astfel posibilitatea ca sa fie recuperate in cazul in care va fi admis recursul angajatorului.
In recurs nu pot fi facute cereri noi, este doar o cale de atac impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<