Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Punerea in executare a unei sentinte civile

Intrebare: Unei salariate i-a incetat raportul de munca prin concediere individuala. Instanta dispune: anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe postul detinut anterior, obligarea paratei la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat in momentul concedierii etc.

- Avand in vedere ca angajatorul doreste sa uzeze de urmatoarea cale de atac - recursul - care este in termen de 10 zile de la comunicarea sentintei civile, in ce termen trebuie pusa in executare sentinta instantei de fond, pentru a nu intra sub incidenta penala?

- Exista posibilitatea de solicitare, in recurs, a suspendarii punerii in executare a acestei sentinte, pana la judecarea in recurs?

-Se poate solicita in recurs - in ipoteza admiterii cererii de recurs a angajatorului - ca sumele platite sub forma despagubirilor egale cu salariile indexate sa fie recuperate, fara a mai fi nevoie de o alta actiune in instanta, pe aceasta tema?

-Daca angajatorul uzeaza de actiunea in recurs este obligatoriu reinfiintarea postului prin modificare organigramei?

Raspuns: Sentinta civila poate fi pusa in executare imediat dupa investirea cu titlu executoriu daca nu se executa de bunavoie. In consecinta, se poate cere suspendarea executarii fie impreuna cu cererea de recurs, fie separat, conform art. 300 alin. 2-5 Cod de proc.civ. In cazul in care se solicita suspendarea executarii, nu este nevoie nici de reinfiintarea postului.

In ceea ce priveste recuperarea sumelor acordate de catre instanta, acestea vor fi acordate in cadrul executarii, daca va avea loc o astfel de executare. Daca a fost admisa suspendarea executarii, angajatorul nu va plati sumele la care a fost obligat de catre instanta de fond. In cazul in care se doreste totusi a se evita majorarea acestora, pot fi consemnate sumele pe numele salariatului, existand astfel posibilitatea ca sa fie recuperate in cazul in care va fi admis recursul angajatorului.

In recurs nu pot fi facute cereri noi, este doar o cale de atac impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Punerea in executare a unei sentinte civile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI