Intrebare: Unei salariate i-a incetat raportul de munca prin concediere individuala. Instanta dispune: anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe postul detinut anterior, obligarea paratei la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat in momentul concedierii etc.
- Avand in vedere ca angajatorul doreste sa uzeze de urmatoarea cale de atac - recursul - care este in termen de 10 zile de la comunicarea sentintei civile, in ce termen trebuie pusa in executare sentinta instantei de fond, pentru a nu intra sub incidenta penala?
- Exista posibilitatea de solicitare, in recurs, a suspendarii punerii in executare a acestei sentinte, pana la judecarea in recurs?
-Se poate solicita in recurs - in ipoteza admiterii cererii de recurs a angajatorului - ca sumele platite sub forma despagubirilor egale cu salariile indexate sa fie recuperate, fara a mai fi nevoie de o alta actiune in instanta, pe aceasta tema?
-Daca angajatorul uzeaza de actiunea in recurs este obligatoriu reinfiintarea postului prin modificare organigramei?
Raspuns: Sentinta civila poate fi pusa in executare imediat dupa investirea cu titlu executoriu daca nu se executa de bunavoie. In consecinta, se poate cere suspendarea executarii fie impreuna cu cererea de recurs, fie separat, conform art. 300 alin. 2-5 Cod de proc.civ. In cazul in care se solicita suspendarea executarii, nu este nevoie nici de reinfiintarea postului.
In ceea ce priveste recuperarea sumelor acordate de catre instanta, acestea vor fi acordate in cadrul executarii, daca va avea loc o astfel de executare. Daca a fost admisa suspendarea executarii, angajatorul nu va plati sumele la care a fost obligat de catre instanta de fond. In cazul in care se doreste totusi a se evita majorarea acestora, pot fi consemnate sumele pe numele salariatului, existand astfel posibilitatea ca sa fie recuperate in cazul in care va fi admis recursul angajatorului.
In recurs nu pot fi facute cereri noi, este doar o cale de atac impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<