Intrebare: Unei salariate i-a incetat raportul de munca prin concediere individuala. Instanta dispune: anularea deciziei de concediere, reintegrarea pe postul detinut anterior, obligarea paratei la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat in momentul concedierii etc.
- Avand in vedere ca angajatorul doreste sa uzeze de urmatoarea cale de atac - recursul - care este in termen de 10 zile de la comunicarea sentintei civile, in ce termen trebuie pusa in executare sentinta instantei de fond, pentru a nu intra sub incidenta penala?
- Exista posibilitatea de solicitare, in recurs, a suspendarii punerii in executare a acestei sentinte, pana la judecarea in recurs?
-Se poate solicita in recurs - in ipoteza admiterii cererii de recurs a angajatorului - ca sumele platite sub forma despagubirilor egale cu salariile indexate sa fie recuperate, fara a mai fi nevoie de o alta actiune in instanta, pe aceasta tema?
-Daca angajatorul uzeaza de actiunea in recurs este obligatoriu reinfiintarea postului prin modificare organigramei?
Raspuns: Sentinta civila poate fi pusa in executare imediat dupa investirea cu titlu executoriu daca nu se executa de bunavoie. In consecinta, se poate cere suspendarea executarii fie impreuna cu cererea de recurs, fie separat, conform art. 300 alin. 2-5 Cod de proc.civ. In cazul in care se solicita suspendarea executarii, nu este nevoie nici de reinfiintarea postului.
In ceea ce priveste recuperarea sumelor acordate de catre instanta, acestea vor fi acordate in cadrul executarii, daca va avea loc o astfel de executare. Daca a fost admisa suspendarea executarii, angajatorul nu va plati sumele la care a fost obligat de catre instanta de fond. In cazul in care se doreste totusi a se evita majorarea acestora, pot fi consemnate sumele pe numele salariatului, existand astfel posibilitatea ca sa fie recuperate in cazul in care va fi admis recursul angajatorului.
In recurs nu pot fi facute cereri noi, este doar o cale de atac impotriva sentintei pronuntate de instanta de fond.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<