Ce spune legea cu privire la raspunderea disciplinara? Care sunt aspectele de care vom tine cont pentru inceperea cercetarii disciplinare? In functie de ce aspecte vom stabili daca o abatere disciplinara este grava? Care sunt cele mai comune motive de abateri disciplinare?
In Codul Muncii, Titlul XI este dedicat in totalitate subiectului "Raspunderea Juridica". Titlul contine 4 capitole majore:
CAPITOLUL I
Regulamentul intern
CAPITOLUL II
Raspunderea disciplinara
CAPITOLUL III
Raspunderea patrimoniala
CAPITOLUL IV
Raspunderea contraventionala
CAPITOLUL V
Raspunderea penala
Ce trebuie sa stii despre raspunderea disciplinara
Primul articol dedicat acestui subiect este art. 247 care prevede foarte clar ca angajatorului ii revine preorgativa disciplinara, cu dreptul de a aplica, conform legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara.
Ce este abaterea disciplinara?
Abaterea disciplinara este o fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre salariat. Prin aceasta actiune/ inactiune, au fost incalcate normele legale sau regulamentul intern, prevederile contractului individuale de munca ale contractului colectiv de munca aplicabil, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Care sunt sactiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica angajatilor, conform Codul Muncii, art. 248:
a) avertismentul scris; (singura masura ce poate fi aplicata fara efectuarea in prealabil a unei cercetari disciplinare)
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Cand se radiaza o sanctiune disciplinara?
Citeste totul despre abaterile disciplinare pe LegislatiaMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o companie din industria alimentara cu serviciu de livrare la dimiciliu a produselor pizza. Cum procedam in cazul cand avem suspiciuni ca un angajat in special sofer livrator se prezinta la lucru in stare de ebrietate/sub influenta drogurilor? Este legal sa il testam fara acordul lui?Il putem opri sa nu intre la lucru? Cum trebuie prevazut acest aspect in regulamentul de ordine interioara? Poate fi lichidat disciplinar? Daca da, care este procedura?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem 2 angajati ai companiei noastre care, prin actiunile lor repetate, au sabotat procesul de sortare al productiei, iar acest lucru ar fi insemnat reclamatiile de la anumiti clienti si, ulterior, prejudicii financiare si de imagine. Dorim sa incepem cercetarea disciplinara pentru a putea dispune concedierea acestora, insa nici un articol din Codul muncii nu ne ajuta. Acolo sunt mentionate doar atunci cand salariatul a adus si pagube firmei, ceea ce aici inca nu s-a intamplat. Ce putem face in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem la etapa cand dorim sa actualizam Regulamentul Intern. Ne intereseaza lamuriri legate de cateva aspecte. Tichetele de masa dorim sa le acordam de valori nominale diferentiate pe 3 categorii 30, 35, 40 lei valoare nominala in functia de experienta, profesionalismul angajatului. Cum reglementam concret acest aspect? In cazul abaterilor disciplinare dorim sa introducem criterii de acordare a tichetelor de masa dupa cum urmeaza: "Criterii de acordare a tichetelor de masa: 1 pentru cel...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<