De alta parere...
Printre principiile fundamentale care stau la baza unui proces penal se numara, alaturi de garantarea libertatii persoanei, garantarea dreptului la aparare sau respectarea demnitatii umane si cel al prezumtiei de nevinovatie. Pe scurt, acesta se refera la considerarea unei persoane ca nevinovata pana in momentul cand o hotarare penala definitiva va demonstra contrariul.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca principiul trebuie respectat atat de catre instantele de judecata cat si de catre alte autoritati publice. Pentru acest motiv, SoJust (Societatea pentru Justitie) a subliniat importanta termenilor folositi de agentii statului in declaratiile pe care le fac in privinta persoanelor care nu au fost judecate dar au fost recunoscute ca fiind vinovate de savarsirea unei infractiuni.
Mai mult, SoJust a criticat si modul de prezentare a unor hotarari judecatoresti definitive de achitare prin intermediul cuprinsului Raportului activitatii DNA pe anul 2007. Sunt de asemenea de parere ca in cadrul sistemului judiciar, o structura importanta cum este DNA-ul nu trebuie sa conteste corectitudinea unor hotarari judecatoresti definitive afirmand ca incuplatii achitati de instanta sunt totusi vinovati.
Valentin Pulbere Cartea Verde a Contabilitatii Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri