CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) a decis joi ca probele obtinute in mod nelegal si declarate nule in procesul penal trebuie inlaturate din dosare, pentru a se garanta prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil.
Plenul CCR a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 102 alin. (3) din Codul de procedura penala, text de lege care prevede ca "nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrata determina excluderea probei".
Potrivit unui comunicat transmis agentiei Agerpres, a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate, constatandu-se ca aceste prevederi sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "excluderea probei" se intelege si eliminarea mijloacelor de proba din dosarul cauzei.
"Curtea a retinut ca accesul permanent al judecatorului investit cu solutionarea cauzei penale la mijloacele materiale de proba declarate nule (nulitate absoluta sau relativa) nu poate avea ca efect decat o readucere in atentia judecatorului, respectiv o reimprospatare a memoriei acestuia cu informatii care pot fi de natura a-i spori convingerile referitoare la vinovatia/nevinovatia inculpatului, dar pe care nu le poate folosi, in mod legal, in solutionarea cauzei. Asa fiind, excluderea juridica a probelor obtinute in mod nelegal si declarate nule in procesul penal, in lipsa inlaturarii acestora din dosarele penale, este insuficienta pentru o garantare efectiva a prezumtiei de nevinovatie a inculpatului si a dreptului la un proces echitabil al acestuia", se mai precizeaza in comunicatul mentionat mai sus.
Conform aceleiasi surse, Curtea a constatat in acest caz incalcarea art. 21 alin. (3) si a art. 23 alin. (11) din Constitutie.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, urmand sa fie comunicata Parlamentului, Guvernului si instantei care a formulat sesizarea, respectiv Tribunalului Dolj - Sectia penala.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri