In perioada de preaviz de 20
zile lucratoare acordat la concedierea pt necorespundere profesionala, ramane valabila ogligatia de a-i acorda angajatului liber 4 ore zi pt cautarea unui loc de munca ? ( cum este i cazul concedierii individuale , colective).
Raspuns: Acordarea preavizului este un moment premergator incetarii contractelor individuale ale salariatilor prin concediere. Astfel, fie ca este vorba de concediere colectiva, concediere individuala sau concediere pentru necorespundere profesionala, salariatii au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat.
Exista insa posibilitatea ca salariatii sa aiba dreptul la un preaviz mai mare daca prin contractul individual de munca ori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci inclusiv cel de nivel superior, se prevede un astfel de drept, astfel incat vor beneficia de acest drept superior.
Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului, iar concedierea dispusa fara acordarea acestui preaviz este lovita de nulitate absoluta.
Asadar, pe durata preavizului angajatorul poate acorda salariatului dreptul sa lipseasca 4 ore se la programul de lucru pentru gasirea unui nou loc de munca sau poate decide in notificarea de preaviz ca pe durata previzului salariatul este scutit de obligatia de a se mai prezenta la locul de munca. In contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, a existat o clauza potrivit careia pe durata preavizului salariatul avea dreptul sa lipseasca de la programul de lucru 4 ore in vederea gasirii unui nou loc de munca.
Multe contracte la nivel de ramura si la nivel de unitate au preluat clauza fie cu diminuara programului de lucru cu 4 ore fie cu scutirea de a se mai prezenta la programul de lucru, respectiv de 8 ore.
Prin urmare, in functie de reglementarea din contractul colectiv de munca aplicabil angajatul are dreptul sa lipseasca de la locul de munca, pe durata pravizului, pentru gasirea unui nou loc de munca, fie 4 ore, fie 8 ore.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societatea are prevazuta in regulamentul intern o pauza de masa de 45 de min, care nu este inclusa in timpul de lucru program de lucru de 8 ore. Sistemul e astfel setat incat angajatii se ponteaza intr-o aplicatie, iar ziua de munca e completa doar cand au 8 ore si 45 de minute, bineinteles cu documentarea celor 45 de minute ca pauza de masa si prevederi corespunzatoare in regulamentul intern. Este necesara acum introducerea programului de lucru 12 cu 24, 12 cu 48. Avand in vedere prevederea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Nivelul de studii, care nu este un camp prezent in vechiul registru, trebuie introdus pentru fiecare salariat in REGES-ONLINE. Ne puteti spune daca se va introduce nivelul de studii al persoanei care ocupa postul respectiv sau nivelul de studii al postului ocupat de persoana respectiva? De ex. pentru un salariat absolvent de master angajat pe postul de agent de vanzari vom declara studii medii sau studii superioare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea situatie, o doamna in varsta de 63 de ani, pensionata de anul trecul la limita de varsta. La primirea deciziei de pensionare i-am intocmit un alt contract de munca pe durata determinata pana la final de iunie 2025. Din mai multe motive nu se doreste prelungirea contractului individual de munca. Ii putem inceta contractul, suntem obligati sa o mentimen in activitate pana la 65 de ani? Doamna nu si-a exprimat intentia de a ramana pana la 65 ani, avem doar o cerere de reangajare in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<