In perioada de preaviz de 20
zile lucratoare acordat la concedierea pt necorespundere profesionala, ramane valabila ogligatia de a-i acorda angajatului liber 4 ore zi pt cautarea unui loc de munca ? ( cum este i cazul concedierii individuale , colective).
Raspuns: Acordarea preavizului este un moment premergator incetarii contractelor individuale ale salariatilor prin concediere. Astfel, fie ca este vorba de concediere colectiva, concediere individuala sau concediere pentru necorespundere profesionala, salariatii au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii , republicat.
Exista insa posibilitatea ca salariatii sa aiba dreptul la un preaviz mai mare daca prin contractul individual de munca ori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci inclusiv cel de nivel superior, se prevede un astfel de drept, astfel incat vor beneficia de acest drept superior.
Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului, iar concedierea dispusa fara acordarea acestui preaviz este lovita de nulitate absoluta.
Asadar, pe durata preavizului angajatorul poate acorda salariatului dreptul sa lipseasca 4 ore se la programul de lucru pentru gasirea unui nou loc de munca sau poate decide in notificarea de preaviz ca pe durata previzului salariatul este scutit de obligatia de a se mai prezenta la locul de munca. In contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007 – 2010, a existat o clauza potrivit careia pe durata preavizului salariatul avea dreptul sa lipseasca de la programul de lucru 4 ore in vederea gasirii unui nou loc de munca.
Multe contracte la nivel de ramura si la nivel de unitate au preluat clauza fie cu diminuara programului de lucru cu 4 ore fie cu scutirea de a se mai prezenta la programul de lucru, respectiv de 8 ore.
Prin urmare, in functie de reglementarea din contractul colectiv de munca aplicabil angajatul are dreptul sa lipseasca de la locul de munca, pe durata pravizului, pentru gasirea unui nou loc de munca, fie 4 ore, fie 8 ore.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma care executa instalatii in constructii instalatii sanitare, termice, ventilatie, montaj Aer conditionat si avem activitate pe santiere in toata tara. Unul din proiectele active in acest moment se afla la Cluj. Pentru oamenii care lucreaza acolo acordam diurne. Printre acestia avem cativa angajati din Nepal. Dorim sa marim diurna in cadrul proiectului la 70 lei/zi. Intrebarea este: se poate acorda diurna diferentiata in cadrul aceluiasi proiect? Adica angajatii din Nepal sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<