Avem un salarit caruia i s-a intocmit toata procedura de concedire individuala din vina angajatorului. In perioada de preaviz a adus concedii medicale pe 3 luni, care au prelungit preavizul.
La finalul preavizului s-a prezentat la firma. S-a vacantat in acest timp un post compatibil cu pregatirea lui profesionala care i s-a oferit si l-a refuzat. Intre timp s-au mai vacantat inca 2 posturi l-a interval de 2 saptamani, care i s-au oferit pe rand confom vacantari, dar le-a refuzat.
Au trecut astfel 2 luni.
Se mai poate concedia salariatul conform primei proceduri cu previzul aferent, daca au trecut aproximativ 2 luni de la finalizarea preavizului existand documente care fac dovada celor relatate? Conducerea societatii in toata perioada a respectat legea, postul fiind desfintat prin reducere de activitate si nu mai este in organigrama de aproximativ 4 luni data la care ar fi trebuit sa se faca concedierea.
Raspuns:
Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, republicat, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului, conform art. 77 din cod.
Comunicarea deciziei de concediere salariatului asupra caruia s-a luat respectiva masura produce efectul incetarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, astfel incat daca nu a primit o astfel de decizie apreciem ca in privinta salariatului nu a intervenit concedierea, asa incat acesta isi va continua activitatea la respectivul angajator.
Daca decizia se emite dupa expirarea termenului de preaviz, atunci consider ca va produce efecte de la data comunicarii ei salariatului in temeiul art. 77 din Codul muncii, republicat.
In conditiile in care salariatul a fost vatamat prin emiterea si comunicarea deciziei la o data ulterioara celei in care trebuia comunicata de catre angajator si dovedeste ca a fost vatamat prin aceasta practica a angajatorului, apreciez ca instanta, in cazul sesizarii din partea salariatului, va putea tine cont de acest motiv pentru anularea deciziei de concediere sau, cel putin, in aprecierea asupra solicitarii din partea salariatului a unor daune pentru acoperirea prejudiciului suferit de acesta ca urmare a comunicarii cu intarziere a deciziei.
Totodata, se mai poate pune problema revocarii tacite a masurii de concediere odata ce salariatului i s-a permis prezentarea in continuare la munca si i s-au platit drepturile salariale dupa implinirea termenului de preaviz.
In plus, se poate pune si problema inexistenta unei cauze reale si serioase, cerinte prevazute de art. 65 alin. (2) din Codul muncii, republicat, care sa fi stat la baza concedierii odata ce salariatul si-a continuat activitatea o perioada destul de lunga de timp dupa momentul expirarii perioadei de preaviz.
In cazul concedierii dispuse cu nerespectarea procedurii prevazuta de lege devin incidente prevederile art. 77 din Codul muncii, republicat, decizia de concediere fiind lovita de nulitatea absoluta.
In concluzie, avand in vedere ca in privinta controlului legalitatii procedurii de concediere revine instantei de judecata aceasta competenta, instanta este singura care va aprecia de la caz la caz regularitatea sau dimpotriva neregularitatea acesteia, tinand cont de toate imprejurarile cauzei.
Pe cale de consecinta, fata de imprejurarile spetei nu se poate anticipa ca solutia pe care o va pronunta instanta in cazul contestarii concedierii de catre salariat va fi favorabila angajatorului, cu atat mai mult cu cat nu se cunosc motivele pe care salariatul le va dezvolta in cadrul eventualei contestatii la concediere.
Avand in vedere ca pentru orice incalcare a procedurii de concediere instanta poate dispune anularea deciziei de concediere, tinand cont de problemele pe care cu titlu de exemplu le-am expus anterior si pentru a evita riscul anularii deciziei, sfatul nostru este ca atunci cand demarati o astfel de procedura sa respectati intocmai dispozitiile aplicabile.