Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a lansat portalul national ce permite depunerea cererilor, inscrisurilor si plata taxelor de timbru si indeamna cetatenii si profesionistii din cadrul sistemului judiciar la folosirea acestuia.
Potrivit unui comunicat al CSM portalul este disponibil la nivel national, gratuit, putand fi accesat la adresa de internet
registratura.rejust.ro.
Site-ul permite interactiunea electronica a justitiabililor si profesionistilor dreptului cu instantele de judecata, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu usurinta servicii precum:
- depunerea unei cereri de chemare in judecata;
- declararea unei cai de atac intr-un dosar;
- depunerea inscrisurilor intr-un dosar deja existent;
- plata taxei judiciare de timbru intr-un dosar utilizand cardul bancar;
- eliberarea certificatelor de grefa;
- eliberarea copiilor legalizate ale hotararilor judecatoresti.
Posibilitatea de a plati taxa de timbru utilizand cardul bancar simplifica in mod semnificativ interactiunea cu instanta de judecata, aceasta modalitate de plata fiind implementata in parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, Asociatia de Plati Electronice din Romania si Ghiseul.ro, arata Consiliul.
"Noua interfata implementata la nivelul intregului sistem judiciar este benefica atat cetatenilor, ca destinatari ai serviciului public, cat si personalului specializat din instante. Astfel, utilizand formulare electronice din portal, informatiile sunt transmise catre grefierii registratori in mod structurat, facilitandu-se inregistrarea cu celeritate a cererilor si inscrisurilor in sistemele informatice proprii", mentioneaza CSM, in comunicatul transmis
Agerpres.
In masura in care justitiabilii opteaza pentru utilizarea acestui portal, Consiliul recomanda sa nu fie folosite, concomitent, si celelalte instrumente de sesizare a instantei, pentru a nu incarca in mod nejustificat activitatea instantelor.
"Consiliul continua sa se implice in crearea si dezvoltarea de instrumente digitale, astfel de masuri putand constitui un sprijin pentru instantele judecatoresti, in contextul deficitului de resurse umane ce exista in prezent. Totodata, astfel de instrumente faciliteaza accesul cetatenilor la justitie prin cresterea gradului de informare, constientizarea drepturilor acestora si dezvoltarea culturii juridice. In acelasi timp, va continua sa puna in aplicare cele mai bune solutii tehnice care sa raspunda necesitatilor specifice in desfasurarea activitatii de catre judecatori, procurori si toti ceilalti profesionisti din cadrul sistemului judiciar, parteneri in infaptuirea actului de justitie", se precizeaza in comunicat.