Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a validat castigatorii concursului pentru ocuparea functiilor de conducere de la nivelul instantelor si parchetelor.
Listele cu candidatii castigatori vor fi introduse pe ordinea de zi a urmatoarelor sedinte ale sectiilor, care vor face numirile, dupa ce vor verifica indeplinirea tuturor conditiilor de legalitate pentru participarea la acest concurs.
Nota finala a examenului de numire in functii de conducere a fost calculata din media rezultatelor obtinute in urma sustinerii celor trei probe ale concursului: testarea psihologica (inclusiv evaluarea capacitatii candidatului de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, precum si rezistenta la stres), prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei pentru care candideaza si testarea scrisa.
Florica Bejinaru, a treia la concursul pentru sefia Tribunalului Mehedinti
Plenul CSM a respins propunerea Directiei de Resurse Umane si Organizare a consiliului de a amana validarea rezultatului obtinut de judecatoarea Florica Bejinaru, candidata la conducerea Tribunalului Mehedinti. Bejinaru s-a plasat pe locul trei, in urma concursului, pana la solutionarea recursului sau declarat impotriva hotararii plenului CSM, care i-a respins candidatura, in 14 noiembrie.
Acest recurs i-a permis judecatoarei Florica Bejinaru sa se prezinte la concurs, recurs care a suspendat executarea hotararii.
39 de presedinti si 63 de vicepresedinti de instante
Conform notei Directiei Resurse Umane si Organizare, la nivelul instantelor, din totalul de 102 posturi de conducere scoase la concurs (39 de posturi de presedinte si 63 de posturi de vicepresedinte) au fost depuse 79 de candidaturi pentru 59 de functii (39 de presedinte, 20 de vicepresedinte).
11 candidati si-au retras dosarele pana la finalizarea examenului. 67 au participat si la testul scris si la interviul din cadrul testarii psihologice, insa doi au obtinut calificativul „nerecomandabil”, calificativ schimbat in recomandabil dupa solutionarea contestatiilor. Acelasi numar de candidati, 67, si-au sustinut proiectul de management si 66 au promovat aceasta proba. In schimb, doar 64 au participat la testarea scrisa.
Conform notei DRUO, insusita de plenul CSM, in urma concursului pot fi ocupate prin validare si numire in functie 51 de posturi de conducere (32 de functii de presedinte si 19 de vicepresedinte), respectiv 50% din totalul functiilor scoase la concurs si 86,4% din cele pentru care s-au depus candidaturi.
68 de sefi pentru procurori
Conform notei Directiei Resurse Umane si Organizare, la nivelul parchetelor, din totalul de 123 de posturi de conducere scoase la concurs au fost depuse 97 de candidaturi pentru 77 de functii. Şapte candidati si-au retras dosarele pana la finalizarea examenului, si doar 80 au participat la interviul din cadrul testarii psihologice. Acelasi numar de candidati si-au sustinut proiectul de management si au promovat aceasta proba, in schimb, doar 78 au participat la testarea scrisa.
Conform notei DRUO insusita de plen in urma concursului pot fi ocupate prin validare si numire in functie 68 de posturi de conducere (1 procuror general, 5 procurori generali adjuncti, 46 de prim procurori si 16 prim procurori adjuncti).
Notele magistratilor la scris
De mentionat ca CSM a publicat, in 8 decembrie, listele cu rezultatele obtinute la examinarea scrisa de catre magistratii care au candidat pentru ocuparea functiilor de conducere in cadrul instantelor si parchetelor din tara.
Doar un judecator a obtinut nota 10 dintre cei 64 prezenti la examenul scris privind managementul, comunicarea si resursele umane. In schimb, au obtinut nota 10 șase dintre cei 78 de procurori prezenti la testarea scrisa privind managementul, comunicarea si resursele umane, care a avut loc in data de 4 decembrie.