Daca atributiile din fisa postului sunt trecute in contractul de mandat atunci, o sa poata sa reprezinte societatea cu semnatura ca si director economic?
Raspuns:
Potrivit art. 138 indice 1 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care consiliul de administratie deleaga conducerea societatii catre mai multi directori, majoritatea membrilor consiliului de administratie va fi formata din administratori neexecutivi. Administratorii neexecutivi sunt acei membri ai consiliului de administratie care nu au fost numiti directori. Prin actul constitutiv sau printr-o hotarare a adunarii generale a asociatilor poate fi stabilit un numar al membrilor consiliului de administratie ce trebuie sa fie independenti.
Asadar, in cazul mentionat de dvs apreciem ca va sunt incidente prevederile art. 138^1 coroborat cu prevederile art. 141^1 si ale art. 143 din Legea 31/1990, avand calitatea de administrator executiv. Astfel, potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990, Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
De asemenea, porivit prevederilor alin. (2) al aceluiasi articol, directorii pot fi numiti dintre administratori sau din afara Consiliului de administratie. In intelesul legii, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1). Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.
Totodata, potrivit prevederilor art. 141^1 din aceeasi lege directorii si cenzorii sau, dupa caz, auditorii interni pot fi convocati la orice intrunire a consiliului de administratie, intruniri la care acestia sunt obligati sa participe. Ei nu au drept de vot, cu exceptia directorilor care sunt si administratori.
Potrivit prevederilor legale, in cadrul unei societati pe actiuni, administrarea si conducerea acesteia se pot realiza la alegerea asociatilor, prin consiliul de administratie si directorii societatii (sistemul unitar) sau prin directorat si consiliul de supraveghere (sistemul dualist).
Asadar, in lumina prevederilor legale mentionate apreciem ca un administrator poate indeplini, in conditiile legii, si functia de director, caz in care este considerat administrator executiv, dar acesta va indeplini atributiile respective in temeiul contractului de administrare, pe baza mandatului acordat in conditiile legii de Consiliul de administratie, inclusiv cu respectarea prevederilor art. 137^1 din Legea 31/1990
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<