Daca atributiile din fisa postului sunt trecute in contractul de mandat atunci, o sa poata sa reprezinte societatea cu semnatura ca si director economic?
Raspuns:
Potrivit art. 138 indice 1 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care consiliul de administratie deleaga conducerea societatii catre mai multi directori, majoritatea membrilor consiliului de administratie va fi formata din administratori neexecutivi. Administratorii neexecutivi sunt acei membri ai consiliului de administratie care nu au fost numiti directori. Prin actul constitutiv sau printr-o hotarare a adunarii generale a asociatilor poate fi stabilit un numar al membrilor consiliului de administratie ce trebuie sa fie independenti.
Asadar, in cazul mentionat de dvs apreciem ca va sunt incidente prevederile art. 138^1 coroborat cu prevederile art. 141^1 si ale art. 143 din Legea 31/1990, avand calitatea de administrator executiv. Astfel, potrivit prevederilor art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990, Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
De asemenea, porivit prevederilor alin. (2) al aceluiasi articol, directorii pot fi numiti dintre administratori sau din afara Consiliului de administratie. In intelesul legii, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (1). Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni.
Totodata, potrivit prevederilor art. 141^1 din aceeasi lege directorii si cenzorii sau, dupa caz, auditorii interni pot fi convocati la orice intrunire a consiliului de administratie, intruniri la care acestia sunt obligati sa participe. Ei nu au drept de vot, cu exceptia directorilor care sunt si administratori.
Potrivit prevederilor legale, in cadrul unei societati pe actiuni, administrarea si conducerea acesteia se pot realiza la alegerea asociatilor, prin consiliul de administratie si directorii societatii (sistemul unitar) sau prin directorat si consiliul de supraveghere (sistemul dualist).
Asadar, in lumina prevederilor legale mentionate apreciem ca un administrator poate indeplini, in conditiile legii, si functia de director, caz in care este considerat administrator executiv, dar acesta va indeplini atributiile respective in temeiul contractului de administrare, pe baza mandatului acordat in conditiile legii de Consiliul de administratie, inclusiv cu respectarea prevederilor art. 137^1 din Legea 31/1990
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<