Fosta sefa AJOFM Tulcea, Iuliana Lefter, a fost condamnata definitiv la trei ani de inchisoare cu executare. Mai mult, are de returnat aproape 660.000 euro MFE.
Directia Generala Anticoruptie (DGA) a anuntat ca instanta de judecata din Constanta a decis pe data de 12 noiembrie ca fosta directoare a AJOFM este vinovata de fapte de coruptie si a obligat-o la plata a 3.231.451 lei (~660.000 euro) catre partea civila Ministerul Fondurilor Europene - Organism Intermediar POSDRU si a dobanzilor legale, cu titlul de despagubiri civile, precum si mentinerea masurii sechestrului asigurator instituit.
Hotararea este definitiva, precizeaza sursa mentionata.
"In cauza, procurorul de caz din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei, sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave. In fapt, la data de 14 februarie 2011, inculpata a incheiat un acord de parteneriat intre institutia publica mai sus mentionata si o asociatie in care, printre asociati si membri, figurau si rude ale acesteia", se arata in comunicatul DGA.
Patru zile mai tarziu, ascunzand existenta conflictului de interese dintre ea si membrii asociatiei respective, Iuliana Lefter, in calitate de director executiv al institutiei publice si de lider de parteneriat, a intocmit o cerere de finantare din fonduri europene, aprobata doua luni mai tarziu, in baza careia agentia si partenerii sai au obtinut o finantare nerambursabila pentru realizarea proiectului "Formarea continua - premisa calitatii in Serviciul Public de Ocupare".
"Potrivit regulilor aplicabile in materie de finantari europene, respectiv Ghidului solicitantului - Reguli de eligibilitate, inculpata avea obligatia informarii AJOFM despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a facut. Concret, ca urmare a demersului fraudulos, in perioada 19.07.2011 - 02.06.2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat - AJOFM Tulcea, respectiv prin directoarea in cauza, au obtinut suma totala de 8.112.016,60 lei, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - Organismul Intermediar - POSDRU constituindu-se parte civila in cauza. Ca urmare, s-a dispus instituirea unor masuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile si conturilor detinute de persoana actualmente condamnata", se specifica in comunicatul DGA.
Conform sursei, cauza provine dintr-un dosar penal constituit din sesizarea politistilor anticoruptie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Tulcea si instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta.
Astfel de spete explicate pe larg gasesti si in
Enciclopedia Juridica! Aceasta abunda in spete rezolvate ce abordeaza situatii reale si care iti starnesc imediat curiozitatea: “Oare cum se rezolva litigiul acesta? Cum trebuie abordat? Ce spune Codul civil in problema aceasta?”
Din acest motiv, lucrarea constituie o lectura super-interesanta inclusiv pentru nespecialisti, prin simplul fapt ca iti arata care este solutia in cazul X sau Y si ce asteptari trebuie sa ai in instanta.
Citesti
Enciclopedia Juridica si afli exact cum sa gestionezi aceste actiuni, ce proceduri trebuie sa urmezi, ce articole de lege aplici, cu lamuriri complete structurate pe elementele esentiale: