La sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a avut loc pe 25 aprilie 2012, festivitatea dedicata premierii si inchiderii Programului comun “Procurorii si auditorii Institutului National al Magistraturii - impreuna pentru o justitie credibila si eficienta”, lansat cu prilejul Zilei Usilor Deschise, program derulat in perioada noiembrie – aprilie 2012, la initiativa procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, doamna Laura Codruta Kovesi, in colaborare cu Institutul National al Magistraturii.
Acest proiect urmareste sa devina o traditie pentru cele doua institutii, ce sunt parte a sistemului judiciar, iar agenda programului adauga studiului de specialitate al auditorilor, oportunitatea de consultare nemijlocita cu procurorii. Oferind un suport practic in formarea ca procurori, punerea in aplicare a programului cuprinde activitati ale auditorilor impreuna cu procurorii din cadrul Ministerului Public, in domenii specifice de competenta (https://www.mpublic.ro/presa/2011/c_25_10_2011_3.htm).
Programul comun a oferit suport aplicat, util imbunatatirii tehnicilor de munca, de gestionare a cauzelor si timpului, prin analiza ,,de caz”. Programul s-a bucurat si de expertiza unor reputati practicieni din domenii cu relevanta in activitatea judiciara care au fost prezenti la datele fixate in agenda detaliata.
Proiectul se adreseaza auditorilor de justitie din cadrul Institutului National al Magistraturii, din anii I si II.
Obiectivele proiectului au vizat:
- Realizarea unor intalniri de lucru ale procurorilor care desfasoara activitati in diferite compartimente sau care sunt specializati pe domeniile prioritare ale Ministerului Public;
- Participarea la program este optionala pentru auditori. Implicarea procurorilor pe baza de voluntariat in scopul oferirii auditorilor a unor ,,modele formative”.
Argumente:
Situatia curenta se defineste prin urmatoarele coordonate:
- Exista nevoi reale de integrare a absolventilor Institutului National in specificul profesiei de procuror;
- Principalele solutii practice propuse de Ministerul Public sunt orientate spre sustinerea unei colaborari profesionale inca din perioada de pregatire a auditorilor pe parcursul celor doi ani, cu procurorii din cadrul Ministerului Public, prin posibilitatea pusa la dispozitia acestora de a fi prezenti in mod constant in cadrul activitatii procurorilor;
- Sunt prezentate/discutate concepte, metode, abordare bazata pe interactivitate, toate demersurile fiind particularizate pentru domeniul competentelor Ministerului Public, astfel incat auditorii sa se simta angajati in sistemul judiciar, sa simta ca apartin acestei profesii de inalta responsabilitate publica, inca din perioada de pregatire, si ca sunt parte a corpului profesional al magistratilor Ministerului Public, care se dedica restabilirii increderii cetatenilor in justitie.
Scopul "atelierelor de lucru" l-a constituit ocazia de a realiza in cadrul Ministerului Public un dialog intre magistratii procurori si auditori, dar si participarea profesionistilor institutiilor cu atributii judiciare, in scopul de a consolida increderea publicului in sistemul de justitie penala.
In cuvantul de deschidere, doamna Laura Codruta Kövesi, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a evidentiat plusul de valoare adus de acest program in ceea ce priveste pregatirea practica a auditorilor de justitie.
In continuare, au mai rostit alocatiuni doamna judecator dr. Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul de Justitie, doamna judecator dr. Rodica Aida Popa, vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si doamna judecator Octavia Spineanu Matei, director al Institutului National al Magistraturii, context in care au felicitat initiatorii acestui program, prin intermediul caruia s-a venit in intampinarea asteptarilor auditorilor de justitie, in sensul imbinarii proportionale a cunostintelor teoretice cu cele practice.
La festivitate au mai fost prezenti presedinti ai instantelor de judecata de la Judecatoriile Sectoarelor 1-6 Bucuresti, prim procurorii parchetelor de pe langa aceste judecatorii, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, precum si procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
Totodata, au dat curs invitatiei de a participa la eveniment si reprezentantii unor institutii, care, pe parcursul derularii programului, au impartasit auditorilor de justitie din experienta domniilor lor, printre care: domnul Gabriel Vasile Ţiru, Directorul Institutului National de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, domnul Dumitru Dumbrava, director al Directiei juridice din cadrul Serviciului Roman de Informatii, precum si domnul Liviu Vasilescu, director al Directiei Operatiuni Speciale.
Toti acesti invitati au apreciat rezultatele programului si au achiesat la ideea de a continua derularea acestui proiect.