O instanta a decis, definitiv si irevocabil, ca un barbat trebuie sa imparta castigul de la loterie in valoare de aproximativ 28 de milioane de euro cu fosta sotie.
Un barbat din Detroit, SUA, a castigat la loteria locala aproximativ 28 de milioane de euro. Sotia sa a aflat de norocul avut de fostul ei partener si i-a cerut 50% din suma. Barbatul a refuzat, asa ca femeia s-a decis sa duca problema intr-o instanta privata de arbitraj. Aceasta judecata este similara medierii din Romania, doar ca arbitrul-judecator poate lua o decizie. Mediatorul din Romania nu poate decide, ci poate ajuta partile sa ajunga la un acord. Hotararea unui arbitru-judecator trebuie recunoscuta de un judecator statal pentru a fi legala si implementata.
Arbitrajul a fost de partea femeii. Barbatul, insa, a contestat decizia la Curtea de Apel din Michigan la finalul lui 2017. Acesta a aratat, prin reprezentantii sai legali, ca "norocul ii apartine si nu trebuie sa imparta nimic cu sotia sa", intrucat femeia nu a avut nicio participare in aceasta initiativa proprie a barbatului si sunt deja in procedura de divort de cativa ani.
Rich si Mary au inceput procedurile de separare inca din 2013, dar s-au finalizat de-abia in anul 2018. Castigul la loto a fost obtinut la inceput de 2017.
Instanta i-a raspuns in 2019, insa, ca va trebui sa imparta castigul cu fosta sotie. "Biletul de loterie constituie proprietate a casatoriei, apartine sotilor si nu poate fi alocat unei singure parti inainte de separarea oficiala", se sustine in decizie.
"O casatorie nu e desfacuta pana cand divortul nu este complet finalizat prin hotarare judecatoreasca", a mai aratat instanta.
Oricand se imparte o proprietate in cadrul unui divort, instanta trebuie sa tina cont de un prim lucru important: cand a fost aceasta dobandita. Trebuie determinat cu precizie daca e vorba de "proprietate matrimoniala" sau "separata".
"Proprietatea matrimoniala" o constituie orice bun obtinut sau cumparat de-a lungul casatoriei. Chiar daca doar unul dintre soti plateste pentru un set de actiuni, spre exemplu, acesta apartine ambilor parteneri. Aici sunt incluse si economiile.
"Proprietate separata" inseamna orice bun obtinut sau cumparat inainte de casatorie sau orice teren primit cadou sau mostenit oricand, chiar si in timpul maritisului. Daca mostenesti bani de la parinti, acestia iti apartin tie si nu trebuie sa ii imparti.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Exista, bineinteles, si exceptii. Acestea sunt destul de rare si de cele mai multe ori ajung sa fie judecate de-a lungul anilor de instante.
Procedura divortului o gasim in Codul de procedura civila si alte detalii suplimentare gasim la:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri