Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor care, la data faptelor, aveau functiile aratate, dupa cum urmeaza:
SERBAN JENEL, prefect al judetului Calarasi (presedinte comisie),
COMAN CORNEL, subprefect al judetului Calarasi,
JARUL EUGENIU, sef al Administratiei Domeniilor Statului - sucursala Calarasi,
IFRIM ELENA, sef serviciu - Institutia Prefectului Judetului Calarasi,
NABIRGEAC ION, director la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi,
DOBRE AURELIAN, director executiv in Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Calarasi,
TUDONE DUMITRU, secretar general, Consiliul Judetean Calarasi,
CORA GHEORGHE, reprezentant Agentia Nationala de imbunatatiri Funciare,
ENESCHI TOMA, reprezentant al Directiei Silvice Calarasi (l-a substituit pe director)
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Memorator Gramatica Gimnaziu
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
TUDOR LUCIAN, MARCU NICULAE, CULEA DUMITRU, GIUREA CONSTANTIN, MANEA VICTOR, CHIRICA CONSTANTIN si DOROBANTU DOREL, primari ai localitatilor Gurbanesti, Sarulesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Lupsanu, Tamadau, Fundulea si presedinti ai Comisiilor locale de fond funciar si
STAN AUREL, in calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi.
In sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
Inculpatul Dorobantu Dorel, primar al orasului Fundulea, a incheiat, la data de 12 iulie 2007 impreuna cu inculpatul Stan Aurel (reprezentant O.C.P.I. Calarasi) un proces-verbal de delimitare a unei suprafete de 1.982,54 ha, aflata in domeniul public al statului si in administrarea Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea), in vederea punerii in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit de catre comisiile locale Fundulea, Tamadau, Gurbanesti, Sarulesti, Nicolae Balcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupsanu. Pentru aceasta, inculpatii au invocat prevederi din legislatia privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, fara a dispune de documente care sa reflecte modul de calcul al acestor suprafete.
Aceste prevederi, insa, nu erau aplicabile terenurilor aflate in administrarea institutelor de cercetare agricola.
In data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei judetene de fond funciar Calarasi, compusa din inculpatii serban Jenel, Coman Cornel, Jarul Eugeniu, Ifrim Elena, Nabirgeac Ion, Dobre Aurelian, Tudone Dumitru, Cora Gheorghe si Eneschi Toma, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafetei de 1.982,54 ha aflat in administrarea I.N.C.D.A. Fundulea si trecerea acestuia din domeniul public al statului in domeniul privat al orasului Fundulea.
Acest lucru s-a realizat cu incalcarea competentelor prevazute de lege si fara a verifica si clarifica situatia juridica a terenului ce a facut obiectul trecerii din domeniul public in domeniul privat, respectiv daca acesta era indispensabil activitatii de cercetare, cu atat mai mult, cu cat, la data respectiva, nu exista o justificare a delimitarii suprafetei de teren respective.
In aceeasi perioada de referinta (anul 2007) si in acelasi context, inculpatii Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor si Chirica Constantin, in calitate de primari ai comunelor anterior mentionate, au intocmit propuneri catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi, pentru solicitarea unor suprafete de teren, in conditiile in care localitatile respective aveau teren in rezerva. In aceste conditii, propunerile formulate catre Comisia judeteana de fond funciar Calarasi nu erau indreptatite.
Prin acest demers, s-a produs o paguba in dauna patrimoniului statului, constand in diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, in cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentand lipsa de folosinta a terenului.
In aceasta modalitate au fost obtinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse in posesie cu suprafetele de teren respective, avand o valoare mult mai mare decat cele la care erau indreptatite, daca reglementarile legale ar fi fost respectate.
Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila in cauza, solicitand plata sumei reprezentand contravaloarea bunurilor imobile si acordarea despagubirilor banesti pentru folosul de care a fost lipsit statul roman, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 8.632.940 lei constand in lipsa de folosinta a terenului.
In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare si a bunurilor imobile detinute in proprietate de cei 17 inculpati pana la concurenta sumei de totale de 25.468.621 lei (compusa din suma de 16.835.681 lei - valoarea de piata a terenului si suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosinta a acestuia).
Fata de numitii Clabescu Doru Eduard, Psanu Stelian, Marinescu Badea, Titu Ana si Buruiana Costel care au avut calitatea de suspecti in cauza, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Calarasi, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri