Legea asociatiilor de proprietari nr. 196/2018 a intrat in vigoare, cu exceptia unei singure prevederi, pe 28 septembrie 2019. Acum mai multi senatori si deputati USR planuiesc a modifica actul. Iata ce vor acestia ca legea sa includa in plus si ce prevederi se schimba partial.
Legea nr. 196/2018 se afla in prezent in vigoare, cu exceptia unei amanari de care beneficiaza administratorii de bloc sau condominii. Mai multi senatori si deputati USR propun, insa, o serie de noutati. Acestia arata ca asociatiile de proprietari au cerut clarificari si noi lucruri mai usor de pus in practica.
Conform initiatorilor, prin proiectul prin care se modifica Legea nr. 196/2018 vom avea parte de:
- o mai buna precizare a cadrului de reglementare a legii;
- modificari in ceea ce priveste reprezentarea in cadrul asociatiilor de proprietari si documentele care sa ateste pregatirea administratorilor de condominiu;
- asociatii de proprietari care nu se afla in subordina sau controlul autoritatilor locale;
- modificari la procedura de infiintare si inregistrare a asociatiilor de proprietari;
- clarificari privind detalierea componentelor condominiilor si divizarea asociatiilor in functie de acestea;
- facilitarea includerii unor noi membri, ulterior formarii asociatiei;
- mai multe conturi bancare pentru o singura asociatie;
- eliminarea sectiunii dedicata chiriasilor, adica va disparea si asociatia de chiriasi;
- interdictia cu privire la accesul proprietarilor la documente ale asociatiei care cuprind date cu caracter personal;
- posibilitatea ca proprietarii sa poata fi reprezentati de alte persoane care sa-i reprezinte in fata tertilor;
- in caz de urgent, proprietarii vor trebui sa permita accesul in locuinta fara preavizul de 5 zile;
- functie de cenzor ocupata cu studii medii;
- persoanele cu datorii nu vor mai putea fi alese in functii de conducere, administrare sua control;
- ordinea de zi semnata de 20% dintre membrii asociatiei fara a mai fi necesara cea a cenzorului;
- contracte cu structuri asociative ale asociatiei de proprietari pentru administrarea si intretinerea condominiilor;
- administratorii NU vor mai trebui sa obtina atestat de la primarie;
- presedintele NU mai poate negocia contracte de utilitati pentru ca acestea sunt aprobate prin hotarare a autoritatilor publice locale;
- administratorul NU trebuie sa mai ceara acordul scris pentru a efectua cheltuieli din fondul administratiei;
- plafonul de 1000 lei pentru bani in casierie se elimina;
- se reintroduce consum de gaz la comun, acolo unde este cazul;
- repartizarea cheltuielilor pentru incalzirea se va face in functie de suprafata utila, in cazul proprietatilor cu alta destinatie decat cea de locuire.
Modificarile propuse sunt, asadar, destul de multe. Legea nr. 196/2018 ar suferi cateva schimbari categorice, in cazul in care acest proiect va fi adoptat in forma propusa de initiatori.
Pentru aceasta propunere au semnat: Alexandrescu Vlad-Tudor - senator USR; Coliban Allen - senator USR; Covaciu Severica-Rodica - senator PMP; Dinica Silvia-Monica - senator USR; Dirca George-Edward - senator USR; Falcoi Nicu - senator USR; Ghica Cristian - senator USR; Gotiu Remus Mihai - senator USR; Mihail Radu-Mihai - senator USR; Wiener Adrian - senator USR; Botez Mihai-Catalin - deputat USR; Bulai Iulian - deputat USR; Iurisniti Cristina-Ionela - deputat USR; Pruna Cristina-Madalina - deputat USR; Radulescu Dan-Razvan - deputat USR; Rodeanu Bogdan-Ionel - deputat USR; Zainea Cornel - deputat USR.
Proiectul B467/2019 se afla in dezbatere la Senat, insa nu in procedura de urgenta.
In acest caz, Camera Deputatilor va fi for decizional.
Atentie! Initiativa legislativa nu se afla in vigoare. Pentru a se aplica este nevoie de votul senatorilor, votul deputatilor, promulgarea presedintelui Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial!
Modificarile legislative propuse pot fi consultate AICI!
E-Juridic va urmari evolutia acestui proiect si vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<