Angajatii comit prejudicii angajatorilor. Si angajatorii pot comite prejudicii. Exista diferente majore intre prejudiciile comise de angajati si cele comise de angajatori. Exista aspecte esentiale de care vom tine cont cand vom trata situatiile des intalnite in practica.
Cum se recupereaza contravaloarea prejudiciului? Cum se evalueaza prejudiciul? Ce se intampla cand prejudiciul este comis de salariat in contul unui tert? Cand este nevoie de hotarare judecatoreasca pentru a acoperi prejudiciul comis?
Iata mai sus doar cateva intrebari simple pe care orice angajator si chiar si angajatii trebuie sa le ofere un raspuns competent.
Incepem de la inceput, de la prevederile Codului Muncii, actul care stabileste faptul ca atat angajatorul, cat si angajatul, sunt obligati sa il despagubeasca pe celalalt in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu din culpa sa, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
Art. 253 din Codul Muncii prevede urmatoarele: " Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente."
Memorator Gramatica Gimnaziu
Fise distractive pentru gradinita
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ce se intampla in cazul in care salariatul a produs o paguba unui tert, paguba pe care angajatorul o va plati prin despagubire?
Alineatul (3) al articolului nr. 253 din Codul Muncii prevede: "Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele."
Este o forma de raspundere care il priveste exclusiv pe angajator si este guvernata de normele de drept civil. In cazul in care salariatul a produs un prejudiciu unui tert, in exercitarea atributiilor de serviciu, tertul il poate trage la raspundere pe angajator. Este un caz de raspundere delictuala pentru fapta altuia, sub denumirea juridica de raspundere a comitentului pentru fapta prepusului.... citeste continuarea pe LegislatiaMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri