O fapta contraventionala presupune existenta mai multor elemente, in lipsa carora aceasta se situeaza in afara sferei dreptului contraventional si nu poate constitui temei al raspunderii contraventionale. Elementele concrete, indispensabile existentei contraventiei, sunt inscrise in normele contraventionale care reglementeaza faptele ce constituie contraventii.
Putem face distinctie intre continutul juridic sau componenta juridica, care cuprinde conditia privitoare la existenta faptei prevazuta de lege sau care ii determina gravitatea, adica prevederea faptei intr-un act normativ, elementul legal, si continutul constitutiv sau componenta obiectiva, care cuprinde totalitatea conditiilor necesare pentru existenta contraventiei si pe care le realizeaza faptuitorul, fapta exteriorizata.
Acestea sunt componentele contraventiei, privite din punct de vedere abstract si ele reprezinta partile componente ale contraventiei care o particularizeaza, deosebind-o de celelalte fapte ilicite.
Elementele constitutive ale contraventiei se refera la o fapta contraventionala concreta si se caracterizeaza prin patru elemente: subiectul, obiectul, latura subiectiva (vinovatia) si latura obiectiva (fapta).
In activitatea de prevenire, constatare si sanctionare a contraventiilor, o importanta deosebita o are necesitatea analizarii fiecarei fapte in parte, in sensul de a vedea daca sunt intrunite sau nu elementele constitutive ale unei anumite contraventii, respectiv trasaturile specifice privind obiectul, latura obiectiva, subiectul si latura subiectiva.
Atunci cand formulam o plangere contraventionala trebuie sa avem in vedere si sa urmarim cu foarte mare atentie aceste aspecte.
sursa: "12 motive de nulitate invocate cu succes in plangerile contraventionale">>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<