O fapta contraventionala presupune existenta mai multor elemente, in lipsa carora aceasta se situeaza in afara sferei dreptului contraventional si nu poate constitui temei al raspunderii contraventionale. Elementele concrete, indispensabile existentei contraventiei, sunt inscrise in normele contraventionale care reglementeaza faptele ce constituie contraventii.
Putem face distinctie intre continutul juridic sau componenta juridica, care cuprinde conditia privitoare la existenta faptei prevazuta de lege sau care ii determina gravitatea, adica prevederea faptei intr-un act normativ, elementul legal, si continutul constitutiv sau componenta obiectiva, care cuprinde totalitatea conditiilor necesare pentru existenta contraventiei si pe care le realizeaza faptuitorul, fapta exteriorizata.
Acestea sunt componentele contraventiei, privite din punct de vedere abstract si ele reprezinta partile componente ale contraventiei care o particularizeaza, deosebind-o de celelalte fapte ilicite.
Elementele constitutive ale contraventiei se refera la o fapta contraventionala concreta si se caracterizeaza prin patru elemente: subiectul, obiectul, latura subiectiva (vinovatia) si latura obiectiva (fapta).
In activitatea de prevenire, constatare si sanctionare a contraventiilor, o importanta deosebita o are necesitatea analizarii fiecarei fapte in parte, in sensul de a vedea daca sunt intrunite sau nu elementele constitutive ale unei anumite contraventii, respectiv trasaturile specifice privind obiectul, latura obiectiva, subiectul si latura subiectiva.
Atunci cand formulam o plangere contraventionala trebuie sa avem in vedere si sa urmarim cu foarte mare atentie aceste aspecte.
sursa: "12 motive de nulitate invocate cu succes in plangerile contraventionale">>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<