Prin PL-x nr. 521/2021 se modifica OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor in asa fel incat sedintele de judecata sa se desfasoare exclusiv online pentru anumite chestiuni.
Un raport al CSM arata ca in 2019 instantele din toata tara au avut de solutionat peste 2,9 milioane de dosare. Acelasi document arata ca peste 125.000 de dosare erau plangeri contraventionale si alte 63.000 reprezentau solicitari de inlocuire a sanctiunii amenzii neplatite cu munca in folosul comunitatii. In medie, asta inseamna ca judecatorii din instantele relevante au avut de gestionat 1159 de cauze. Acest lucru are loc pentru ca, asa cum prevede legea in vigoare, competenta de judecata apartine instantei in raza careia s-a savarsit contraventia, indiferent de domiciliul sau sediul contravenientului.
Prin
proiectul de lege amintit plangerile contraventionale si solicitarile de inlocuire a sanctiunii amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii vor fi solutionate numai prin intermediul sedintelor de judecata desfasurate in sistem online, adica videoconferinta. Doar audio nu va fi tolerat!
Aceasta modificare avantajeaza toate partile implicate. Daca primiti o amenda in Suceava si aveti domiciliul in Craiova, atunci contestarea acesteia va putea fi facuta cu usurinta prin intermediul mijloacelor electronice. Cand spunem toate partile implicate, includem si martori sau experti.
Masura n-ar fi una inovatoare, intrucat aceasta exista deja si se aplica in aproape toate tarile din UE.
Vestea buna este ca prin dovedirea succesului acestui sistem vom putea in curand discuta din confortul propriei case cu instanta de judecata si in probleme de o complexitate mai mare decat anularea sau inlocuirea unei amenzi contraventionale.
OG nr. 2/2001 ar urma sa se modifice prin introducerea unui nou articol, art. 36^1, in Capitolul IV al actului anterior mentionat.