EPPO, condus de Laura Codruta Kovesi, si Eurojust au incheiat un acord pentru facilitarea cooperarii cu privire la problemele de natura legala din cadrul blocului comunitar.
"Startul iminent al EPPO va avea un impact major asupra arhitecturii antifrauda din Uniunea Europeana. Parteneriatul cu Eurojust ne va ajuta sa crestem capacitatea de raspuns a autoritatilor in cazurile cele mai complexe de criminalitate transfrontaliera", a spus Kovesi.
Eurojust este un organism al Uniunii Europene infiintat in 2002 pentru a stimula si a imbunatati coordonarea cercetarilor si a activitatii de urmarire penala intre autoritatile judiciare competente din statele membre ale Uniunii Europene atunci cand se confrunta cu forme grave de criminalitate organizata la nivel transfrontalier.
Un alt obiectiv al Eurojust este de a imbunatati cooperarea dintre autoritatile competente, in special prin facilitarea aplicarii asistentei juridice internationale reciproce si punerea in aplicare a mandatelor europene de arestare.
Eurojust isi indeplineste sarcinile prin intermediul statelor membre sau actioneaza ca un colegiu. Acest organism are puterea de a solicita autoritatilor nationale competente sa cerceteze sau sa initieze urmarirea penala pentru anumite fapte, sa stabileasca daca una dintre acestea se afla intr-o pozitie mai buna pentru efectuarea de cercetari sau initierea urmaririi penale a anumitor fapte, sa realizeze coordonarea autoritatilor competente, sa infiinteze o echipa de ancheta comuna sau sa furnizeze orice informatii necesare pentru indeplinirea sarcinilor sale.
Odata cu noul acord, EPPO si Eurojust vor putea face schimb rapid de informatii si vor fi inlaturate eventuale bariere care pot intarzia cooperarea.