”Consolidarea cooperarii judiciare in combaterea traficului de fiinte umane”
In perioada 13-14 mai 2013, Ministerul Justitiei a organizat Conferinta ce marcheaza finalul proiectului ”Consolidarea cooperarii judiciare in combaterea traficului de fiinte umane”.
Proiectul a fost derulat de catre Ministerul Justitiei in parteneriat cu Scoala Nationala a Magistraturii din Franta, Fundatia Germana pentru Cooperarea Juridica Internationala, precum si Reteaua Judiciara Europeana si Eurojust, in calitate de partener asociat.
Proiectul a avut o durata de 16 luni si a avut ca obiectiv general maximizarea rolului cooperarii judiciare in materie penala in cercetarea infractiunilor de trafic de fiinte umane si, totodata, cresterea compatibilitatii dintre sistemele juridice existente la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene in contextul implementarii instrumentelor juridice in domeniu adoptate la nivelul Uniunii Europene.
Obiectivele specifice ale proiectului au constat in schimbul de bune practici si imbunatatirea cunostintelor profesionistilor din statele partenere, cu competente in domeniul cooperarii judiciare, prin identificarea regulilor aplicabile in aceste state in ceea ce priveste infractiunile de trafic de fiinte umane, trafic de migranti si exploatarea sexuala a copiilor, precum si facilitarea cooperarii cu Eurojust si Reteaua Judiciara Europeana.
Conferinta finala a avut drept scop lansarea si prezentarea Manualului de Bune Practici destinat practicienilor in domeniul cooperarii judiciare in materie penala, elaborat in cadrul proiectului, precum si prezentarea principalelor concluzii si a bunelor practici generate de activitatile derulate in cadrul proiectului.
Manualul se adreseaza procurorilor, judecatorilor, personalului cu atributii in domeniul cooperarii judiciare in materie penala din cadrul ministerelor de justitie, precum si membrilor retelelor de cooperare judiciara atat din statele partenere in cadrul proiectului cat si la nivelul Uniunii Europene.
La conferinta au participat judecatori si procurori din Romania, Franta, Germania si Bulgaria, precum si reprezentanti ai Ministerului de Justitie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<