Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca marirea duratei de retinere ar fi o masura benefica pentru toate partile care participa intr-un proces penal. Ea a precizat ca marirea duratei de retinere va ajuta nu doar procurorii, ci si pe judecatori, dar si pe suspecti.
"Va ajuta nu numai cercetarea penala, ii va ajuta si pe judecatorii care vor dispune aceste masuri, pentru ca nu vom mai avea o justitie contracronometru. Va ajuta si persoanele care sunt suspectate, pentru ca si avocatii vor avea un timp mai mare pentru a studia probele si pentru a-si pregati apararea. Cred ca ar fi o masura benefica pentru toate partile care participa intr-un proces penal", a afirmat seful Ministerului Public, la sediul PICCJ.
In 19 aprilie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au sustinut ca se impune majorarea duratei retinerii de la 24 la 48 de ore.
Vicepresedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a precizat atunci pentru AGERPRES ca plenul Consiliului a discutat pe tema proiectului de revizuire a Constitutiei de la Camera Deputatilor si si-a reiterat pozitia privind marirea duratei retinerii de la 24 la 48 ore.
Potrivit unor surse oficiale, magistratii au sustinut ca este importanta marirea acestei durate deoarece atat procurorii care dispun retinerea, cat si judecatorii care judeca ulterior propunerea de arestare preventiva a suspectilor sunt presati de timp.
Ei au aratat ca in cazurile in care sunt mai multe persoane retinute este prea scurt timpul pentru a fi studiate toate actele dintr-un dosar.
In 10 aprilie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a finalizat dezbaterile pe proiectul de modificare a Constitutiei.
Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, preciza atunci ca proiectul de revizuire a Constitutiei a pastrat linia data de initiatori vizavi de ceea ce inseamna armonizarea functionarii institutiilor statului sub aspectul cooperarii intre acestea si pe ceea ce inseamna mecanismul de autocontrol al institutiilor. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<