Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat miercuri ca marirea duratei de retinere ar fi o masura benefica pentru toate partile care participa intr-un proces penal. Ea a precizat ca marirea duratei de retinere va ajuta nu doar procurorii, ci si pe judecatori, dar si pe suspecti.
"Va ajuta nu numai cercetarea penala, ii va ajuta si pe judecatorii care vor dispune aceste masuri, pentru ca nu vom mai avea o justitie contracronometru. Va ajuta si persoanele care sunt suspectate, pentru ca si avocatii vor avea un timp mai mare pentru a studia probele si pentru a-si pregati apararea. Cred ca ar fi o masura benefica pentru toate partile care participa intr-un proces penal", a afirmat seful Ministerului Public, la sediul PICCJ.
In 19 aprilie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au sustinut ca se impune majorarea duratei retinerii de la 24 la 48 de ore.
Vicepresedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a precizat atunci pentru AGERPRES ca plenul Consiliului a discutat pe tema proiectului de revizuire a Constitutiei de la Camera Deputatilor si si-a reiterat pozitia privind marirea duratei retinerii de la 24 la 48 ore.
Potrivit unor surse oficiale, magistratii au sustinut ca este importanta marirea acestei durate deoarece atat procurorii care dispun retinerea, cat si judecatorii care judeca ulterior propunerea de arestare preventiva a suspectilor sunt presati de timp.
Ei au aratat ca in cazurile in care sunt mai multe persoane retinute este prea scurt timpul pentru a fi studiate toate actele dintr-un dosar.
In 10 aprilie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a finalizat dezbaterile pe proiectul de modificare a Constitutiei.
Presedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, preciza atunci ca proiectul de revizuire a Constitutiei a pastrat linia data de initiatori vizavi de ceea ce inseamna armonizarea functionarii institutiilor statului sub aspectul cooperarii intre acestea si pe ceea ce inseamna mecanismul de autocontrol al institutiilor. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<