Tribunalul Bucuresti – Sectia a IV-a civila a dispus sesizarea ICCJ (Inalta Curte de Casatie si Justitie) legat de posibilitatea executarii silite privind un drept de creanta garantat prin contract ipoteca legal incheiat. Acesta, conform art.2.431 din Codul civil constituie titlu executoriu. Citeste mai jos ce a declansat litigiul principal in discutie!
Printr-un contract de locatiune incheiat intre A (locatoare) si B (locatar) a fost inchiriat un spatiu pentru service auto si birouri, contra unei chirii lunare, locatarul obligandu-se sa suporte si tot ceea ce tine de costurile utilitatilor.
Caracteristicile contractului:
- nu este inregistrat in evidentele organelor fiscale;
- a fost completat cu acte aditionale subsecvente:
a) Actul aditional nr. 3 din 25.07.2011 - durata contractului a fost stabilita la 60 de luni, cu incepere de la data procesului-verbal de predare- primire.
b) Actul aditional nr. 5 din 20.05.2015 - a fost micsorata si chiria datorata de locatar, iar locatarul si-a asumat obligatia de a constitui in favoarea locatorului o ipoteca mobiliara incheiata in forma autentica pana la concurenta unei anumite sume.
c) Actul aditional nr. 6 din 20.11.2015 - partile s-au obligat sa constituie in favoarea locatorului proprietar o garantie materiala.
Conform site-ului legestart.ro, prin contractul de ipoteca mobiliara incheiat in forma autentica, pentru garantarea indeplinirii de catre debitorul ipotecar B a obligatiilor asumate fata de creditorul ipotecar A, in baza contractului de inchiriere, astfel cum a fost acesta modificat prin Actul aditional nr. 5 din 20.05.2015, partile au convenit constituirea unei ipoteci mobiliare asupra anumitor bunuri mobile, bunurile fiind evaluate conventional.
Portal Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Contractul de ipoteca mobiliara a fost inscris in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare.
Cererea adresata Biroului Executorului Judecatoresc C, la data de 07.10. 2016, creditoarea A a solicitat demararea procedurii urmaririi silite impotriva debitoarei B pentru realizarea creantei compuse din contravaloarea intretinerii spatiului inchiriat, respectiv energie electrica si gaze, precum si chirie neachitata, la care se adauga penalitati de intarziere.
Ca urmare a solicitarii creditoarei, a fost deschis un dosar de executare instrumentat de Biroul Executorului Judecatoresc C.
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 6 Bucuresti, executorul judecatoresc a solicitat incuviintarea executarii silite asupra unor bunuri mobile si autorizarea intrarii in imobilul inchiriat.
Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, prin Incheierea/25.102016, pronuntata in Dosarul nr. 22.006/303/2016, a respins cererea de incuviintare a executarii silite, retinand ca, din interpretarea art. 632 din Codul de procedura civila si art. 2.430-2.431 din Codul civil, caracterul executoriu al ipotecii este conditionat de existenta unui titlu executoriu in ceea ce priveste creanta garantata, care trebuie sa fie certa, lichida si exigibila.
Cititi continuarea aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri