Un expat care are incheiat un contract cu firma-mama dar isi desfasoara activitatea in in cadrul sucursalei din Romania, poate sa fie asigurat in cadrul sistemului public de asigurari sociale? Daca da ne puteti spune care sunt conditiile?
Raspuns: Daca expatul nu a prezentat un document portabil A1 din care sa rezulte ca legislatia de securitate sociala aplicabila este cea a altui stat decat Romania, contributiile sociale se datoreaza in Romania.
Astfel, conform art. 296 indice 3 din Codul fiscal stabileste ca, contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt, dupa caz:
a) persoanele fizice rezidente, care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte;
b) persoanele fizice nerezidente care realizeaza veniturile prevazute la lit. a), cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte;
Rezulta, asadar, ca, contributiile sociale se datoreaza in Romania cu respectarea instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte
Prin instrumente juridice internationale se intelege regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, cat si acordurile si conventiile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.
In relatia dintre statele membre sunt aplicabile prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009.
Conform art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) 883/2004 sub rezerva articolelor 12-16 persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
Astfel, regula stabilita de Regulament este ca persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv in speta, in Romania.
Exceptii de la aceasta regula sunt stabilite la art. 12 – 16 si se refera la situatia salariatilor detasati si a celor care desfasoara activitate in doua sau mai multe state membre.
Daca nu se incadreaza la exceptii, dovedite cu documentul portabil A1, contributiile sociale se datoreaza in Romania potrivit Codului fiscal .
Prin urmare, expatul datoreaza contributii sociale in Romania daca poseda un document portabil A1 din care sa rezulte ca i se aplica legislatia securitatii sociale din alt stat.
Daca poseda un document portabil A1 din care rezulta ca datoreaza contributii sociale in alt stat, nu se poate asigura facultativ in Romania intrucat in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 aceasta perioada nu ar fi luata in calcul la stabilirea dreptului la pensie.