Tinerii interesati vor putea face voluntariat sau parcurge un stagiu de internship chiar la cabinetele parlamentarilor, in urma modificarii Legilor voluntariatului si internshipului.
Initiatorul Oana Miora Bizgan-Gayral arata in expunerea de motive ca "tinerii isi doresc sa observe sau chiar sa experimenteze, pentru o perioada determinata, un anumit job, inainte de a lua o decizie cu privire la cariera lor".
"Contactul cu mediul politic ar putea fi facut prin intermediul stagiilor de internship sau prin voluntariat, nu doar in cadrul institutiilor cheie, unde accesul depinde de un calendar anume. (...) In temeiul legii actuale, nu pot fi incheiate cu biroul parlamentar contracte de internship sau voluntariat, ceea ce impiedica tinerii sa poata experimenta, invata si deprinde abilitati practice prin interactiunea directa cu alesii", mai scrie Bizgan-Gayral.
Initiatoarea arata ca eventualele cheltuieli care deriva din instituirea de programe de voluntariat sau internship la cabinetul parlamentar vor fi deduse din cheltuielile de personal fara a se majora suma forfetara.
"Bugetul aferent activitatii din cadrul birourilor parlamentare este stabilit anual, de Camera Deputatilor, respectiv de Senat. Suma forfetara lunara are ca destinatie acoperirea cheltuielilor cu biroul parlamentar, implicit a cheltuielilor cu personalul. Asadar, cuantumul destinat stagiilor de internship va fi dedus din acelasi fond stabilit anual de Camera Deputatilor si Senat, la capitolul "Cheltuieli curente - Cheltuieli de personal", neimplicand majorarea sumei forfetare", se stipuleaza in argumentarea modificarilor propuse.
LEGE pentru modificarea Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, precum si a Legii nr. 176/2018 privind internshipul
Senatul adopta prezentul proiect de lege.
Art. I. - Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 469 din 26 iunie 2014, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 1, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
2. La articolul 3, litera c) va avea urmatorul cuprins:
"c) organizatia-gazda este persoana juridica de drept public, persoana juridica de drept privat, fara scop lucrativ, sau birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor pe durata mandatului parlamentar, care organizeaza si administreaza activitati de voluntariat".
Art. II. - La articolul 2 din Legea nr. 176/2018 privind internshipul, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 626 din 19 iulie 2018, cu completarile ulterioare, literca c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
c) organizatie-gazda - persoana juridica de drept public, persoana juridica de drept privat sau birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor pe durata mandatului parlamentar, la care internul desfasoara o activitate specifica, in baza unui contract de internship;"
Senatul, in temeiul art. 75, alin. (2), teza a III-a din Constitutia Romaniei, a adoptat deja proiectul de lege prin care tinerii vor putea efectua voluntariat sau internship la cabinetele senatorilor si deputatilor romani. Acum acesta se afla in Camera Deputatilor, for decizional in chestiunea prezentata. Daca va fi adoptat, atunci va trebui doar promulgat si publicat in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri