Articolul de lege privind terminologia oficiala utilizata pentru etnia tiganilor precizeaza ca „in documentele emise de institutiile din Romania cu referire la persoane de etnie roma/tiganeasca denumirea utilizata va fi de tigan/tiganca. Atribuirea de conotatii negative la folosirea cuvantului este interzisa”.
Initiatorul Silviu Prigoana si-a argumentat initiativa citand din profesorul George Pruteanu: „Cuvantul rom este de origine tiganeasca. In limba tiganeasca, inseamna om, presoana. Vocabula nu a aparut dupa 1989, ci, vizibil, dupa Primul Razboi Mondial; in perioada interbelica au existat organizatii si publicatii care foloseau, in denumire, cuvantul rom, in paralel cu altele care-l foloseau pe cel traditional, tigan.
Motivatia de atunci era similara cu cea invocata dupa 1990: incercarea de scoatere a etniei de sub incidenta conotatiilor peiorative ale cuvantului tigan. Nu cred ca este o solutie, pentru ca o ameliorare ar fi schimbarea realitatilor, nu a cuvantului care le denumeste.
Cum ar fi ca acei romani care sunt prost vazuti in Italia, de exemplu, sa pretinda ca nu mai sunt romani, ci daci sau valahi?
In aceeasi directie, ar trebui militat pentru eliminarea senzatiei de incorectitudine politica, de eroare, pe care o au unii vorbitori, care, dupa ce folosesc cuvantul natural tigan, se corijeaza repede
. Nu are niciun rost acest subterfugiu. Problemele comunitatii tiganesti nu dispar daca schimbam numele”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<