Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 

Miercuri, 22 septembrie, Senatul – ca prima camera sesizata – a respins cu 37 de voturi contra, 13 voturi pentru si 7 abtineri initiativa legislativa privind comemorarea dezrobirii romilor, in data de 20 februarie a fiecarui an.

Proiectul - elaborat de Vasile Ionescu,  presedintele Romathan, si initiat prin Subcomisia Parlamentara pentru Romi, condusa de deputatul Nicolae Paun, –  prilejuise dezbateri aprinse si fusese retrimis la Comisia  pentru Drepturile Omului, Culte si Minoritati, dupa ce senatorul PNL Puiu Hasotti criticase utilizarea termenului de rom si sugerase inlocuirea lui cu cea de tigan.

Desi la comisia de resort s-au introdus doua amendamente, unul vizand schimbarea titlului legii din „Comemorarea dezrobirii romilor” in „Comemorarea emanciparii tiganilor”, iar celalalt privind eliminarea prevederii ca Ministerul Educatiei sa aiba obligatia de a introduce in programa scolara perioada de robie a tiganilor din Romania, senatul a respins proiectul de lege.

Senatorul Hasoti si-a anuntat votul contra mentionand ca nu are niciun fel de antipatie fata de niciun fel de neam, de popor. Puiu Hasoti a mai aratat ca termenul „tigan” nu are nimic peiorativ, ca el provine din greaca si inseamna „strain de neam” si ca se regaseste si in limbile germana, maghiara, franceza, etc. Parlamentarul a fost de parere ca in perioada regimului Iliescu s-a facut greseala de a accepta schimbarea denumirii etniei, din tigani in romi. Senatorul Hasoti a mai mentionat ca romii nu au fost inrobiti de romani ci au sosit in tara in veacul al XIII-lea ca robi tatari.

Senatorul Radu Berceanu a precizat ca masura de schimbare a denumirii fusese luata  in urma unei rezolutii a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care nu s-a bazat, la vremea respectiva, pe “lucruri prea stiintifice”.

El si-a exprimat opinia ca prin adoptarea acestui act normativ Romania nu trebuie sa faca un pas catre o directie pe care nu o poate sustine stiintific, chiar in conditiile in care ne aflam intr-o perioada in care exista sensibilitati pe plan european in privinta romilor.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI