Mai multi fosti deputati PSD propun o noua lege anti-birocratie. Prima camera sesizata este Senatul. O astfel de initiativa legislativa a mai existat si in anul 2018, cand PNL a incercat sa introduca mai multe masuri similare.
"Necesitatea unei initiative legislative care sa simplifice birocratia la nivelul institutiilor publice din Romania reprezinta un factor cheie in procesul de modernizare si de crestere a increderii cetatenilor in stat. Modul de functionare actual al mecanismelor institutionale este unul vadit greoi, alambicat si costisitor, care pune presiune si creaza costuri imense mai ales pe cetatean. Romania trebuie sa faca eforturi urgente pentru a se apropia cat mai mult de standardele si de modele regasite la nivelul statelor europene dezvoltate", arata initiatorii in proiectul de lege.
Initiatorii acestui proiect de lege sunt: Tutuianu Adrian - senator Independent; Banias Mircea-Marius - deputat Independent; Banicioiu Nicolae - deputat Independent; Bogaciu Alexandra-Corina - deputat Independent; Cimpeanu Sorin Mihai - deputat Independent; Constantin Daniel - deputat Independent; Dobre Mircea-Titus - deputat Independent; Durbaca Eugen - deputat Independent; Hunca Mihaela - deputat Independent; Marica Petru-Sorin - deputat Independent; Meirosu Marilena-Emilia - deputat Independent; Mocioalca Ion - deputat Independent; Nechifor Catalin-Ioan - deputat Independent; Pau Radu - Adrian - deputat Independent; Podasca Gabriela-Maria - deputat Independent; Pop Georgian - deputat Independent; Spanu Ion - deputat Independent; Tudose Mihai - deputat Independent; Vacaru Alin Vasile - deputat Independent; Vladuca Oana-Silvia - deputat Independent. In prezent, acestia sunt membri ai Pro Romania, grupare politica condusa de fostul presedinte al PSD, Victor Ponta.
Proiectul de lege este destul de simplu, scurt si la obiect.
LEGE pentru simplificarea procedurilor administrative din cadrul institutiilor publice
Art. I - Se interzice ca institutiile publice sa solicite cetatenilor avize sau documente in vederea completarii dosarelor depuse de catre acestia atunci cand aceste avize sau documente trebuie obtinute de la servicii sau directii de specialitate din cadrul institutiei publice la care s-a depus documentatia initiala.
Art. II - Orice prevedere legala contrara se abroga la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Sustinatorii proiectul legislativ arata ca "propunerea unui proiect de lege care are in vedere implicatii semnificative la nivelul birocratiei reprezinta nu doar un demers oportun, ci si necesar, tara noastra pastrand inca unele dintre cele mai complexe si stufoase proceduri institutionale la nivelul statului din intreaga Uniune Europeana.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Prima camera sesizata este Senatul. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul senatorilor si al deputatilor, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial.
Avand in vedere faptul ca initiativa este una generalista care nu acopera arii de necesitate din relatia cetatean-institutii si ca promotorii acesteia sunt fosti membri ai PSD care au trecut la un grup politic fara reprezentare in Parlament, E-Juridic anticipeaza ca noua lege anti-birocratie nu va ajunge pe masa Presedintelui pentru promulgare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE