Asociatia Forumul Judecatorilor (AFJ) si Asociatia Initiativa pentru Justitie (AIJ) solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aprobarea imediata a concursului de admitere la Institutul National de Magistratura (INM).
"Neindeplinirea inexplicabila din partea Consiliului Superior al Magistraturii a obligatiei de a aproba concursul aferent anului 2019 este de natura a crea repercusiuni nu doar asupra functionarii in bune conditii a sistemului judiciar, ci si asupra carierei proaspetilor absolventi ai facultatilor de drept, precum si asupra functionarii efective a Institutului National al Magistraturii", arata reprezentantii celor doua asociatii.
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie atrag atentia la "situatia incerta" in ceea ce priveste organizarea corespunzatoare a concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii, aferent anului in curs, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatiei Initiativa pentru Justitie.
Nota! Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire al INM este disponibil AICI!
"In contextul deficitului acut de magistrati si, implicit, al suprasolicitarii lor profesionale, situatie intalnita in special in cadrul judecatoriilor si parchetelor de pe langa acestea, avand in vedere si perspectivele nu foarte optimiste referitoare la angajarea, pe termen mediu, a unui numar suficient de magistrati in vederea asigurarii functionarii optime a majoritatii instantelor si parchetelor la nivel national, amanarea nejustificata si fara nicio explicatie, de Consiliul Superior al Magistraturii, a organizarii concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii poate conduce doar la accentuarea deficientelor sistemice cu care justitia se confrunta, mergand pana la blocarea activitatii instantelor si parchetelor cele mai afectate din cauza lipsei de personal", scrie in document.
Conform sursei citate, din dispozitiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca, in sistemul judiciar roman, principala modalitate de accedere in magistratura o constituie concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, aceasta concluzie fiind sustinuta de ordinea reglementarilor cuprinse in actul normativ.
De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 3 alin.(1) din OUG nr. 7/2019, ”concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii se organizeaza la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se publica (…) cu cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs”.
"Or, in baza prevederilor mentionate, prin Hotararea nr. 5 din 29.05.2019, Institutul National al Magistraturii si-a indeplinit rolul de a propune data, locul si conditiile de desfasurare a concursului, sesiunea 2019, Hotararea fiind inaintata Consiliului Superior al Magistraturii spre aprobare, insa nici pana astazi nu s-au finalizat demersurile ce se impun a fi efectuate in acest scop. In aceste conditii, neindeplinirea inexplicabila din partea Consiliului Superior al Magistraturii a obligatiei de a aproba concursul aferent anului 2019 este de natura a crea repercusiuni nu doar asupra functionarii in bune conditii a sistemului judiciar, ci si asupra carierei proaspetilor absolventi ai facultatilor de drept, precum si asupra functionarii efective a Institutului National al Magistraturii", arata reprezentantii celor doua asociatii.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Acestia atrag atentia asupra importantei respectarii si aplicarii intocmai a dispozitiilor legale de catre institutia care administreaza sistemul judiciar (Consiliul Superior al Magistraturii), precum si a implementarii unei politici rationale si previzibile de personal, respectiv a efectuarii unei planificari corespunzatoare, pe termen mediu si lung, a necesarului de angajati la nivelul instantelor si parchetelor, aceasta sarcina reprezentand una dintre atributiile esentiale ale Consiliului Superior al Magistraturii, a carei nerespectare risca sa se rasfranga asupra stabilitatii sistemului, cu afectarea, in cele din urma, a dreptului cetatenilor de acces liber la justitie, prevazut de art. 21 din Constitutia Romaniei.
"Prin urmare, solicitam CSM sa supuna imediat ordinii de zi aprobarea concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii", arata cele doua asociatii ale magistratilor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri