La propunerea ministrului Justitiei, Guvernul Romaniei a adoptat un memorandum referitor la „Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri”.
Memorandumul aprobat de Guvern promoveaza o serie de masuri pe linia indeplinirii obiectivului fundamental al Ministerului Justitiei de indeplinire a obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in relatia cu Comisia Europeana, printre care se numara si aplicarea noului Cod de procedura civila, preconizat a intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie a.c.
Memorandumul aprobat de Guvern cuprinde:
· Ocuparea a 152 de posturi vacante din cadrul instantelor judecatoresti, aparatul propriu al Ministerului Justitiei si Autoritarii Nationale pentru Cetatenie
· Majorarea bugetului Ministerului Justitiei cu suma de 25.616 mii lei si a numarului maxim pe posturi finantate pe acest an cu 534 posturi, cu ocazia rectificarii bugetare
· Majorarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu suma de 873 mii lei si a numarului maxim pe posturi finantate pe acest an cu 10 posturi (magistrat asistent), cu ocazia rectificarii bugetare.
· Majorarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii cu suma de 720 mii lei si a numarului maxim pe posturi finantate pe acest an cu 10 posturi, cu ocazia rectificarii bugetare.
· Reorganizarea Inspectiei Judiciare - organizarea grefei sectiilor in materie disciplinara cu un numar de 10 consilieri juridici asimilati judecatorilor si procurorilor, efortul bugetar suplimentar fiind de 720 mii lei.
Operationalizarea masurilor prevazute in memorandum va fi realizata la momentul rectificarii bugetare prevazute a avea loc in perioada urmatoare.
Una dintre cele patru conditionalitati din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) in relatia Romaniei cu Comisia Europeana vizeaza, intre altele, raportarea si monitorizarea implementarii noilor coduri de legi. In acest context, printre recomandarile cuprinse in rapoartele Comisiei Europene asupra progreselor Romaniei in cadrul MCV, se gaseste si cea referitoare la adoptarea unor masuri active care sa insoteasca intrarea in vigoare a Codului civil precum si adoptarea unui plan cuprinzator de punere in aplicare a celor trei noi coduri si furnizarea de resurse suficiente pentru reorganizarea instantelor si parchetelor.
In acest fel, legat de raportul Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare care urmeaza a fi aprobat in cursul lunii iulie, Ministerul Justitiei va putea indeplini angajamentul referitor la asigurarea conditiilor pentru aplicarea noilor Coduri de legi, in primul rand a Codului de procedura civila care urmeaza sa intre in vigoare la 1 septembrie a.c. Astfel, Romania adauga un nou argument in favoarea obtinerii unui raport pozitiv din partea Comisiei Europene referitor la MCV, la cinci ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si de la instituirea acestui mecanism.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<