Motiunea de cenzura "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti" a fost citita astazi in Parlament. E-Juridic a transmis LIVE momentul.
Motiunea de cenzura intitulata "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democratiei romanesti" a fost depusa, joi, de PSD, ca reactie la faptul ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi.
”Decizia de asumare a raspunderii pe modificarea legislatiei electorale nu are legatura cu viata romanilor, in niciun fel, ci cu calculele dumneavoastra electorale, o speranta goala ca veti capitaliza electoral in timp util”, au afirmat initiatorii motiunii, semnata de 208 parlamentari PSD si UDMR.
”Guvernul Orban trebuie demis de urgenta nu doar pentru ca aceasta masura de modificare a sistemului electoral in prag de alegeri incalca standardele europene, dar – mai ales! – pentru ca adoptarea acestor modificari se face in mod unilateral, fara consultare si dezbatere, prin angajarea raspunderii de catre partidul aflat la putere”, se arata in textul motiunii.
La finalul documentului autorii motiunii afirma: ”Asadar, stimati colegi, avand in vedere dorinta PNL de a privatiza democratia din Romania, va rog sa sustineti aceasta motiune de cenzura! Drumul Romaniei nu este spre est. Nu-i lasati sa duca Romania pe acel drum!”.
Conform Regulamentului Parlamentului, motiunea de cenzura initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor se prezinta birourilor permanente si se comunica Guvernului de catre presedintele Camerei Deputatilor, in ziua in care aceasta a fost depusa.
Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.
Motiunea PSD este sustinuta si de UDMR, care nu doreste alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Memorator Gramatica Gimnaziu
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, este adoptata.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri