Prefectii si subprefectii pot fi in curand membri de partid cu acte in regula, avand in vedere ca devin demnitari. In prezent, acestia sunt inalti functionari publici.
Guvernul a modificat Codul administrativ prin ordonanta de urgenta pentru a stabili ca prefectii si subprefectii pot fi membri de partid prin schimbarea incadrarii acestora din inalti functionari publici in demnitari.
"Actul normativ va clarifica statutul prefectului si subprefectului ca fiind functii de demnitate publica atat corelativ cu pozitiile exprimate la nivel politic de Parlamentul Romaniei si cu Strategia privind functia publica 2016-2020, cat si corelativ cu necesitatea de clarificare a statului prefectului si subprefectului identificata prin Programul de guvernare. Prefectii si subprefectii isi vor pastra calitatea de inalt functionar public pentru o perioada de maxim 30 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ. Prin aplicarea noii reglementari, ocuparea unor functii de demnitate publica de catre prefect si subprefect, situatie in care acestia pot fi membri ai unor partide politice, este in concordanta cu rolul prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local, Guvernul fiind o autoritate publica care are structura politica", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Potrivit modificarilor, se va infiinta si functia de secretar de general al institutiei prefectului, realizandu-se "o unitate de abordare" cu modul de organizare si de conducere a ministerelor, la nivelul carora exista functii de secretar general, inalti functionari publici, subordonati unor functii de demnitate publica si care au ca principala atributie asigurarea legaturii operative dintre ministru si conducatorii compartimentelor din minister.
"Infiintarea acestei functii reprezinta o garantie suplimentara privind indeplinirea impartiala a atributiilor prefectului, inclusiv in contextul in care acesta este demnitar. Acesta sprijina activitatea prefectului in exercitarea atributiilor prevazute la art. 255 din Codul administrativ (controlul de legalitate) si coordoneaza structura de specialitate prin care se realizeaza aceste atributii", se explica in nota de fundamentare.
Premierul Citu a spus ca ordonanta a fost asumata de coalitia de guvernare PNL-USR-PLUS-UDMR.
Prefectii si subprefectii care vor ramane sau vor fi numiti in functie dupa intrarea in vigoare a noii modificari legislative vor trebui sa urmeze un curs de formare specializat la Institutul National de Administratie.