Reluand un eveniment de traditie in sistemul judiciar din Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii si Academia Romana – Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” organizeaza, in ziua de 28 septembrie 2011, in Aula Academiei Romane, manifestarea dedicata deschiderii anului judecatoresc 2011-2012.
Manifestarea se incadreaza intr-o serie de evenimente prilejuite de celebrarea „Zilei Europene a Justitiei Civile”, eveniment sarbatorit, incepand din anul 2003, sub egida Consiliului Europei si va fi urmata, in ziua de 29 septembrie 2011, de un simpozion academic avand ca subiect „Noul Cod civil – moment istoric in dezvoltarea dreptului roman”. Pe agenda simpozionului se afla prezentari privind istoricul reglementarilor civile precum si aspecte semnificative privind traditia si modernitatea in codificarea dreptului civil romanesc. Vor conferentia membri ai Academiei Romane si cadre didactice universitare.
In cadrul acestui eveniment, reprezentanti ai puterii judecatoresti, ai puterii legislative si ai celei executive, precum si personalitati ale mediului academic vor sustine alocutiuni in care vor fi abordate noile evolutii pe care le-a inregistrat sistemul judiciar romanesc, momentul intrarii in vigoare a Noului Cod civil si stadiul pregatirilor impuse de iminenta intrarii in vigoare a celorlalte coduri judiciare, aspecte care contribuie nemijlocit in asigurarea unei justitii eficiente, ca serviciu public in folosul cetatenilor.
In cadrul simpozionului vor fi lansate lucrari si proiecte de cercetare privind Codul civil.
Agenda celor doua evenimente poate fi consultata pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii (www.csm1909.ro)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<