Cel care, in mod neimputabil, s -a imbogatit fara justa cauza in detrimentul altuia este obligat la
restituire, in masura pierderii patrimoniale suferite de cealalt a persoana, dar fara a fi tinut dincolo de
limita propriei sale imbogatiri (art. 1345 Cod civil).
Cel care s-a imbogatit este obligat la restituire, in conditiile prevazute la art. 1639 si
urmatoarele. Pentru obtinerea restituirii prestatiilor, se poate formula o cerere in restituire, dar o astfel de cerere este admisibila numai daca cel prejudiciat nu are la dispozitie alta actiune pentru a obtine ce ii este datorat. De regula, imbogatirea fara just temei este un rezultat al unei alte actiuni sau inactiuni si cel prejudiciat isi va intemeia actiunea in principal pe obligatiile pe care nu le -a executat partea care s-a imbogatit fara justa cauza.
Situatie: Beneficiarul intretinerii, semnatar al unui contract de vanzare -cumparare cu
clauza de intretinere, constata ca debitorul intretinerii nu -si indeplineste obligatia de a achita
cheltuielile aferente imobilului dobandit si nici nu acorda ingrijirea stipulata in contr act. Poate
beneficiarul dreptului de intretinere sa formuleze o actiune intemeiata pe imbogatirea fara
justa cauza si sa solicite restituirea cheltuielile aferente imobilului si cele necesare intretinerii
sale?
Solutie: Neindeplinirea obligatiilor asumate prin contractul de vanzare-cumparare cu clauza
de intretinere conduc la rezolutiunea contractului. Printr -o actiune in rezolutiune, debitorul intretinerii
poate obtine desfiintarea contractului, aceasta solutie reparand orice fel de prejudiciu care ar put ea fi invocat. Imbogatirea fara just temei nu poate fi temeiul principal de drept al unei astfel de actiuni.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<