Un adminstrator, cetatean strain, de nationalitate italiana, cu rezidenta in Romania din martie 2013, ce beneficiaza de pensie in italia, in valoare de 300 euro, si doreste sa o primeasca in Romania, ce obligatii fiscale are pentru aceste venituri din Italia (ce sunt echivalentul pensiei)?
Dar in cazul in care are si un contract de administrator pentru firma din Romania cu o valoare de 1000 lei?
Raspuns:
Conform art. 69 din Codul fiscal, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.
In baza art. 70 alin. (2) din acelasi cod, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Asadar, venitul impozabil din pensii asupra caruia se aplica cota de impozit de 16% se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii.
Asadar, venitul impozabil din pensii asupra caruia se aplica cota de impozit de 16% se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate este obligatorie numai pentru veniturile din pensii care depasesc suma de 740 de lei.
In situatia expusa, insa, intelegem ca pensia este stabilita in statul italian astfel incat obligatiile fiscale sunt stabilite si datorate in acest stat si nu in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<