Un adminstrator, cetatean strain, de nationalitate italiana, cu rezidenta in Romania din martie 2013, ce beneficiaza de pensie in italia, in valoare de 300 euro, si doreste sa o primeasca in Romania, ce obligatii fiscale are pentru aceste venituri din Italia (ce sunt echivalentul pensiei)?
Dar in cazul in care are si un contract de administrator pentru firma din Romania cu o valoare de 1000 lei?
Raspuns:
Conform art. 69 din Codul fiscal, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.
In baza art. 70 alin. (2) din acelasi cod, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Asadar, venitul impozabil din pensii asupra caruia se aplica cota de impozit de 16% se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii.
Asadar, venitul impozabil din pensii asupra caruia se aplica cota de impozit de 16% se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate este obligatorie numai pentru veniturile din pensii care depasesc suma de 740 de lei.
In situatia expusa, insa, intelegem ca pensia este stabilita in statul italian astfel incat obligatiile fiscale sunt stabilite si datorate in acest stat si nu in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<