Un adminstrator, cetatean strain, de nationalitate italiana, cu rezidenta in Romania din martie 2013, ce beneficiaza de pensie in italia, in valoare de 300 euro, si doreste sa o primeasca in Romania, ce obligatii fiscale are pentru aceste venituri din Italia (ce sunt echivalentul pensiei)?
Dar in cazul in care are si un contract de administrator pentru firma din Romania cu o valoare de 1000 lei?
Raspuns:
Conform art. 69 din Codul fiscal, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.
In baza art. 70 alin. (2) din acelasi cod, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impunere de 16% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
Asadar, venitul impozabil din pensii asupra caruia se aplica cota de impozit de 16% se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii.
Asadar, venitul impozabil din pensii asupra caruia se aplica cota de impozit de 16% se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate este obligatorie numai pentru veniturile din pensii care depasesc suma de 740 de lei.
In situatia expusa, insa, intelegem ca pensia este stabilita in statul italian astfel incat obligatiile fiscale sunt stabilite si datorate in acest stat si nu in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<