Art. 278 din Noul Cod Penal prevede instituirea unei amenzi sau inchisoare de la o luna la trei luni.
ART. 278
Incalcarea solemnitatii sedintei
Intrebuintarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene, de natura sa perturbe activitatea instantei, de catre o persoana care participa sau asista la o procedura care se desfasoara in fata instantei, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
"Respingerea comportamentelor neadecvate ale avocatilor, ca persoane care participa sau asista la o procedura din pretoriu consta intr-o sanctiune penala prevazuta de acest articol de lege. Aceasta sanctiune penala apare ca nejustificata in conditiile in care este dublata de aplicarea amenzilor judiciare prevazute la art. 283 din Noul Cod de procedura penala care, la litera j), se refera la <<manifestarile ireverentioase ale avocatilor fata de judecator sau procuror>>. Legiuitorul nu a explicat in ce constau <<manifestarile ireverentioase>> ale avocatilor", a explicat Ion Ilie Iordachescu, Decanul Baroului Bucuresti si membru al Comisiei Permanente a UNBR.
"Sanctionarea cu amenda judiciara pentru <<manifestari ireverentioase fata de judecator>> nu se refera si la procurorul de sedinta care poate avea un asemenea comportament. Discriminarea evidenta intre cei doi participanti la actul de justitie impune o revizuire a acestui text de lege. Masurile ordonate de judecator reprezinta, mai degraba, exercitarea unor prerogative disciplinare decat de aplicare a unor pedepse penale", a mai explicat Ilie Iordachescu.
De asemenea, acesta a mai precizat ca sanctunile pecunicare care sunt aplicate unui avocat pentru afectarea activitatii sunt suficiente in vederea garantarii unui proces echitabil si ca astfel de practici ar putea influenta solutiile pronuntate in cazul in care avocatul se afla intr-o situatie de acest fel.
Noul Cod Penal: Sanctiuni mai DURE pentru avocati!
Atentie, avocati: Amenda pentru refuzul de a prezenta informatii organelor de urmarire penala
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<