Reducerea cu 15% a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi aplicata la suma rezultata din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, conform legii Guvernului,astfel ca se reduc inclusiv indemnizatiile plafonate la 4.000 lei, iar indemnizatia maximala pentru mame devine 3.400 lei.
Modalitatea de reducere a indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost explicata de catre consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Paul-Vass, pe baza proiectului cu masuri de austeritate pregatit de Guvern.
Vass a aratat ca indemnizatia va fi calculata la fel ca pana acum, si anume 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni. Daca suma este mai mare de 4.000 lei, indemnizatia se plafoneaza la aceasta suma, iar daca suma este mai mica de 600 lei, indemnizatia nu va scadea sub aceasta valoare. La sumele astfel rezultate se va aplica insa reducerea cu 15%, conform proiectului cu masuri de austeritate al Guvernului.
“Asadar, se reduc inclusiv indemnizatiile plafonate la 4.000 lei. Indemnizatia maximala pentru mame devine astfel 3.400 lei. In cazul in care dupa aplicarea reducerii cu 15% suma rezultata este sub 600 lei, se acorda indemnizatia de 600 lei”, a spus consilierul premierului.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Cartea verde a contabilitatii
La aceasta se adauga alocatia copilului de 200 lei, care ramane nemodificata pentru primii doi ani ai copilului si de 42 lei ulterior. Astfel, in primii doi ani de viata a noului nascut, o mama cu carte de munca are un nivel al veniturilor minimale pentru cresterea copilului si pentru copil de 800 lei.
Sursa: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri