Noul ministru al Justitiei, Stelian Ion (USR), spune ca SIIJ ar putea fi desfiintata definitiv in martie. Dosarele ar urma sa fie repartizate altor sectii.
Stelian Ion a declarat ca este posibil ca in luna martie sa fie desfiintata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor in Justitie. Ministrul Justitiei a adaugat ca CSM nu s-a intrunit in acest an, insa va solicita ca la urmatoarea sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii sa fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiintarea SIIJ.
"CSM pe acest an nu a apucat sa se intruneasca. Urmeaza sa se intruneasca in perioada urmatoare. Voi solicita conducerii CSM sa puna pe ordinea de zi si acest proiect, pentru ca este binecunoscut proiectul. Nu am facut decat o mica modificare in sensul eliminarii unor articole din varianta initiala a proiectului, tocmai crea un fel de imunitati pentru magistrati. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici in zona protectiei nejustificate a magistratilor de raspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistratilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plangeri penale si o Sectie care a fost perceputa in cadrul magistaturii negativ, pe buna dreptate, si nu doar in cadrul magistraturii si de catre organismele internationale si in cadrul MCV, Comisia Europeana care a analizat acest lucru", a afirmat Stelian Ion.
Chestionat cand ar putea fi desfiintata Sectia speciala, ministrul Justitiei a raspuns: „Am fost intrebat de ce nu am dat ordonanta de urgenta pentru desfiintarea Sectiei speciale, pentru ca exista o urgenta categoric. Eu cred ca cea mai buna varianta este aceea de a se adopta acest proiect de lege prin Parlament, tocmai pentru a nu vulnerabiliza acest proiect, a nu fi contestat pe motiv ca nu sunt respectate prevederile Constitutiei”.
"Cred ca va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o luna in care sunt convins ca e posibil sa fie desfiintata efectiv aceasta sectie si dosarele sa fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor ramane nesolutionate, dar dupa fiecare materie, in functie de competenta fiecarui organ de Parchet, dosarele vor merge catre aceste unitati de Parchet", a completat Stelian Ion.
Referitor la pensionarea timpurie a magistratilor, Stelian Ion a precizat ca aceasta discutie nu este una noua si ca nu va fi o decizie intempestiva in acest sens.
Acesta a mai spus ca este posibil ca dorinta de pensionare imediata a magistratilor sa aiba drept cauza presiunile la care acestia au fost supusi.
"Magistratii in ultima perioada au fost supusi unor presiuni, eu am vazut din exterior, acum sunt intr-o noua pozitie, dar in anii trecuti am vazut ca unii dintre cei mai curajosi si onesti magistrati au avut parte de un tratament nu tocmai in regula si cred ca si acesta este unul din principalele motive. Cand faci tot ce poti pentru a iti desfasura activitatea asa cum trebuie, pentru a respecta legea si pentru a ii duce in fata organelor judiciare, ma refer la procurori, si dupa aceea cand dai niste solutii in conformitate cu propria constiinta si cu legea, daca ceea ce ti se ofera in schimb este un val de zeci de plangeri si de sesizari si cercetari judiciare, tot felul de dosare mai mult sau mai putin intemeiate, da in momentul acela te intrebi care mai e rostul tau si de ce ai vrea sa mai continui, daca ai parte de un asemenea tratament", a mai declarat ministrul Justitiei.
El a avut o solicitare catre magistrati si anume aceea de a ramane in profesie.