Un proiect de lege depus in Parlament prevede ca institutiile, inclusiv Administratia Prezidentiala, sa nu mai poata secretiza informatiile privind cheltuirea banilor publici.
Proiectul a fost initiat de parlamentarii USR, dupa ce partidul a solicitat Administratiei Prezidentiale informatii despre calatoriile presedintelui Iohannis si costurile acestora, dar datele au fost ascunse sub pretextul „informatiilor clasificate”.
Pentru ca astfel de cazuri sa nu se mai repete si pentru ca institutiile publice sa nu mai poata secretiza cheltuielile politicienilor cu deplasarile in tari exotice, USR a depus un proiect de lege prin care sa fie asigurata informarea corecta a cetatenilor.
"Proiectul de lege, initiat de liderul grupului USR din Camera Deputatilor si purtatorul de cuvant al partidului, Ionut Mosteanu, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate in sensul stabilirii interdictiei de a clasifica, ca secrete de serviciu, informatiile care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra cheltuirii banilor publici. Exceptate de la comunicare vor fi doar cheltuielile care privesc securitatea nationala, a caror divulgare poate prejudicia siguranta nationala si apararea tarii", se arata intr-un
comunicat al USR.
"Klaus Iohannis considera insa ca romanii nu trebuie sa stie cat costa vizitele sale oficiale si cine il insoteste in ele, ascunzand toate datele sub umbrela 'informatiilor clasificate'. Intre timp, presedintele a mai facut o vizita in America de Sud si acum se pregateste sa plece in Africa, iar romanii tot nu au aflat pe ce s-au dus banii lor. Zice presedintele ca legea nu-i permite sa fie transparent cu modul in care cheltuie banii publici, USR vine sa il ajute si propune modificarea legislatiei astfel incat nicio institutie publica sa nu se mai poata ascunde sub pretextul informatiilor clasificate", a spus Ionut Mosteanu.
USR mentioneaza ca dreptul cetatenilor la informatie este stipulat si in Constitutie, iar autoritatile publice au obligatia sa-si desfasoare activitatea intr-o maniera deschisa fata de public, in care accesul liber si neingradit la informatiile de interes public sa constituie regula, iar limitarea accesului la astfel de informatii sa fie doar o exceptie.