Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti seara, in cadrul unei emisiuni la B1 TV, ca nu are de gand sa demisioneze daca se vor face presiuni politice asupra ei in timpul campaniei electorale, insa daca aceste presiuni vor exista atunci le va face publice.
'De la investirea in aceasta functie, eu am spus ca, daca se vor face presiuni din partea oamenilor politici sau presiuni de alta natura, le voi face publice. Acum, nu stiu ce presiuni s-ar putea face asupra mea ca sa demisionez. Eu nu am de gand sa demisionez. Nu cred ca am sa cedez la astfel de presiuni, indiferent cine va fi ministrul Justitiei', a raspuns Kovesi la intrebarea daca va demisiona in cazul in care se vor face presiuni politice asupra ei sau daca i se va cere sa il schimbe pe Daniel Morar de la sefia DNA.
De asemenea, realizatorii emisiunii au intrebat-o daca activitatea procurorilor ar putea fi influentata de 'tulburarile' din campania electorala din acest an sau de instalarea unui nou ministru al Justitiei, fiind citat in acest sens Dan Sova, iar Kovesi a spus ca procurorii pot fi afectati doar din perspectiva instrumentelor legislative pe care le au la indemana.
'Afecteaza doar dintr-o singura perspectiva, in primul rand din perspectiva instrumentelor legislative pe care procurorii le au la indemana, pentru ca niciun ministru al Justitiei nu poate sa intervina direct in activitatea pe care o desfasoara procurorii, insa pot fi aduse modificari anumitor legi, care sa iti afecteze statutul, modul de organizare. Au fost foarte multe campanii electorale din 2006 pana in prezent si Ministerul Public si-a vazut de dosare, si-a vazut de ceea ce avea de facut. In afara de modificari legislative, eu nu cred ca o eventuala schimbare a ministrului Justitiei poate afecta in vreun fel statutul. Singura noastra tangenta cu campania electorala este daca se comit fapte de natura penala', a spus Kovesi.
Procurorul general a dezmintit ca intre sefii DNA si DIICOT ar exista un conflict in instrumentarea dosarului in care este implicat deputatul Mihail Boldea.
'Zvonuri o sa apara tot timpul, mai ales pe final de mandat. Nu este nicio cearta intre sefii celor doua institutii', a sustinut Kovesi. Ea a explicat ca au fost inregistrate dosare pe numele lui Mihail Boldea si la DNA, si la DIICOT, fiind derulate anchete paralele.
'Colegii de la DIICOT au cerut acel aviz de la Parlament si, in momentul in care Boldea s-a intors in tara, s-a inceput ancheta fiind in arest iar cei de la DNA au dorit sa il audieze in dosarul lor. Sunt foarte multe situatii cand o persoana are dosar si la DNA, si la DIICOT', a precizat Kovesi. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<