Sunt foarte multe discutii deja demarate si care urmeaza sa ocupe agora mediului de afaceri care se centreaza asupra noului Cod al insolventei si este normal sa fie asa atata vreme cat ne aflam in fata unui instrument de prima importanta in asigurarea unui mecanism de functionare predictibila si eficienta a economiei de piata. Se poate spune, fara riscul de a gresi, ca nu este un singur actor avizat al lumii de afaceri romanesti care sa-i conteste necesitatea si cu atat mai putin sa nu fie de acord cu elementele cuprinse in expunerea de motive.
Cu toate acestea, sunt cateva zone esentiale in care codul, in forma actuala, pare a nu fi reusit sa rezolve problemele pe care a incercat sa le adreseze cu scopul declarat de autori de a aduce imbunatatiri formelor anterioare ale legii. Am sa ma refer aici la doua astfel de demersuri pe care le consider ineficiente si chiar contraproductive fata de principiile avute in vedere, chiar daca motivele care le-au generat sunt legitime. Cele doua demersuri vizate sunt, respectiv, scurtarea duratei planului de reorganizare si permisiunea acordata creditorilor bugetari sa efectueze executari silite pe parcursul derularii procedurii de insolventa.
Inainte de a aborda cele doua teme, as vrea sa atrag atentia si asupra formularii primului principiu de construire a codului, care, in opinia mea, incorporeaza o neintelegere a principiilor care stau la baza construirii legislatiei aplicabile insolventei in Comunitatea Europeana si nu numai, respectiv „Principles and Guidelines for Effective Insolvency and Creditor Rights Systems“ intocmite de Banca Mondiala. Principiul 1 din cod se refera, citez, la „acordarea unei sanse debitorilor onesti (s.n.) de redresare eficienta si efectiva a afacerii, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolventei, fie prin procedura de reorganizare“.
Principiul 8 din ghidul Bancii Mondiale, in schimb, vorbeste despre acordarea unor sanse de redresare eficienta debitorilor viabili.
Sursa
ZF
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul companiei noastre, s-a decis decontarea ochelarilor pentru angajati - mentionam ca aprox.12% dintre angajati utilizeaza calculatorul, restul angajatilor fiind soferi profesionisti si personal de depozit. Va rog sa ne indrumati cu privire la incadrarea fiscala a cheltuielilor cu achizitia de ochelari pentru angajatii - soferi si personal de depozit - in contextul in care, in urma controlului de medicina muncii, acestia primesc fisa de aptitudine cu apt conditionat - corectie optica.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie de ajutor intr-o anume speta. Ce cod cor ne recomandati pentru un job cu denumirea de Business Development Manager ? Persoana respectiva va avea ca responsabilitati identificarea si atragerea de clienti noi, cresterea afacerii, noi piete. Un cod cor strict pentru Business Development Manager nu am identificat si ar trebui sa alegem un alt cod cor care sa reflecte cat mai aproape responsabilitatile pe care le implica job-ul respectiv.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<