In contextul inmultirii controalelor fiscale, contribuabilii trebuie sa-si cunoasca foarte bine atat drepturile, cat si obligatiile. Prin traditie, romanii au o atitudine defensiva in timpul inspectiilor fiscale, depunand eforturi importante pentru pastrarea unor relatii amiabile, spun avocatii afiliati companiei KPMG. Totusi, in ultima perioada se observa schimbari, contribuabilii realizand ca trebuie sa-si apere activ drepturile.
"Pe fondul lipsei acute de resurse financiare la bugetul statului, ne asteptam la o intensificare a activitatilor de inspectie fiscala, de urmarire si executare a creantelor stabilite prin actele de control, ceea ce amplifica riscul cresterii presiunii fiscale, respectiv a cheltuielilor reprezentand impozite, taxe si contributii, precum si a costurilor corelative acestora (dobanzi de intarziere, penalitati, amenzi)."
Drepturile contribuabilului
Dreptul de a fi instiintat despre actiunea de inspectie fiscala prin transmiterea unui aviz de inspectie fiscala care va cuprinde: temeiul juridic si data de incepere a inspectiei; obligatiile fiscale si perioadele ce urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale; posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a inspectiei fiscale.
Avizul se comunica in scris, inainte de inceperea inspectiei fiscale:
a) cu 30 de zile pentru marii contribuabili;
b) cu 15 zile pentru ceilalti contribuabili.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Obligatiile contribuabilului
Potrivit art. 106 din Codul de procedura fiscala, contribuabilul are obligatia sa colaboreze la constatarea starilor de fapt fiscale. Acesta este obligat sa dea informatii, sa prezinte la locul de desfasurare a inspectiei fiscale toate documentele, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.
Contribuabilul are urmatoarele obligatii:
Obligatia de a permite accesul organului de inspectie fiscala in incintele de afaceri. Indiferent de locul unde se desfasoara inspectia fiscala, organul de inspectie fiscala are dreptul sa inspecteze orice incinta de afaceri sau orice alte incinte ori locuri in care exista bunuri impozabile sau se desfasoara activitati producatoare de venituri, in prezenta contribuabilului sau a unei persoane desemnate de acesta. De regula, obligatia de a permite accesul este in timpul programului normal de lucru. Insa, cu acordul scris al contribuabilului si cu aprobarea conducatorului organului de inspectie fiscala, inspectia fiscala se poate desfasura si in afara programului.
Obligatia de a asigura un spatiu adecvat si logistica necesara desfasurarii inspectiei fiscale. Prin spatiu adecvat se intelege asigurarea unui spatiu in limita posibilitatilor, dupa caz, dotat cu necesarul minim de birotica si care sa permita pastrarea in siguranta a documentelor primite pentru inspectia fiscala sau elaborate de organele de inspectie fiscala. In cazul in care contribuabilul nu poate asigura un spatiu corespunzator, va anunta in scris si motivat organul de inspectie fiscala competent.
Obligatia de a pune la dispozitie organului de inspectie fiscala toate documentele care stau la baza calcularii impozitelor datorate: registrele de evidenta contabila, documentele de afaceri si orice alte inscrisuri relevante pentru inspectia fiscala.
Organul de inspectie fiscala are dreptul de a solicita si altor persoane inscrisuri, daca starea de fapt fiscala nu a fost clarificata pe baza inscrisurilor puse la dispozitie de contribuabilul inspectat. La finalizarea inspectiei fiscale, contribuabilul are obligatia de a da o declaratie scrisa, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca au fost puse la dispozitie toate documentele si informatiile relevante pentru inspectia fiscala.
Obligatia de a colabora la desfasurarea inspectiei fiscale. Contribuabilul este obligat sa dea informatii si sa prezinte la locul de desfasurare a inspectiei fiscale toate documentele, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal.
Obligatia de a conduce, a pastra si a arhiva evidentele contabile si fiscale intr-un mod adecvat si de a le pastra la domiciliul fiscal sau la sediile secundare, dupa caz.
Contestarea deciziei de impunere emise in urma inspectiei
In cazul in care drepturile contribuabilului nu au fost respectate, acesta are dreptul sa conteste decizia de impunere. Contestatia se depune in scris, in termen de 30 de zile de la data comunicarii rezultatelor inspectiei fiscale, la organul fiscal al crui act este atacat. In solutionarea contestatiei organul competent se pronunta prin decizie sau dispozitie. Decizia emisa in solutionarea contestatiei este definitiva in sistemul cailor administrative de atac.
Av.Coltuc Marius Vicentiu
Fondator Casa de avocatura Coltuc
www.coltuc.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri