Pandemia de COVID-19 a impus companiilor sa se concentreze pe digitalizare si sa permita angajatilor sa munceasca de la domiciliu. Un sondaj recent, desfasurat in 46 de tari, arata ca munca de acasa va ramane in practica multor companii, chiar si dupa incheierea perioadei de criza sanitara.
Sondajul, realizat de
KPMG in peste 530 de companii din 46 de tari, a aratat ca angajatii vor avea posibilitatea de a continua sa lucreze de la distanta, cel putin o parte din timp, adica in regim hibrid, dupa ce au constatat că acest sistem aduce unele avantaje de care doresc să beneficieze şi în perioada post-pandemică.
Munca la domiciliu: avantaje pentru angajatori si angajati
Printre angajatii chestionati s-au numarat membri ai consiliilor de administratie, manageri si experti din domenii precum mobilitatea globala, resurse umane, domeniul fiscal sau dreptul muncii.
De altfel, majoritatea companiilor care au participat la studiu au declarat ca integrează lucrul la distanţă în planificarea lor pe termen lung, deoarece înţeleg că acest lucru este esenţial pentru experienţa angajaţilor şi oferă, de asemenea, numeroase beneficii business-ului în ceea ce priveşte flexibilitatea.
Mai mult, cele mai multe dintre companii fie au implementat deja o strategie de lucru la distanta, fie au luat în considerare una. Chiar si companiile din sectoare care ar putea să nu fie considerate potrivite pentru lucrul la distanta, cum ar fi cele din productie, dezvoltă politici de lucru la distanta pentru unii dintre angajati.
Angajatorii au inteles ca acest concept de a munci "de oriunde" prezintă numeroase avantaje inclusiv pentru companii pentru ca extinde potenţialul de talente de care poate beneficia o companie.
Provocarile companiilor cu angajati care muncesc de acasa
Principalele provocari cu care se confrunta companiile sunt de natura fiscala si juridica, sustine Mădălina Racoviţan, Tax Partner, Head of People Services, KPMG în România.
"Sunt sigura ca angajatii se vor astepta din ce in ce mai mult sa poata lucra de oriunde, iar angajatorii vor dori si ei sa beneficieze de acest lucru. Pentru succesul acestei abordari, este important sa acordam atentie anumitor aspecte. In mod evident, angajatorii vor trebui sa aiba grija la statutul de rezidenta fiscala al unui angajat care petrece mult timp in afara tarii locului de munca. Regulile sunt destul de complexe si depind de o serie de factori. Ar putea exista si implicatii din domeniul securitatii sociale", a explicat Mădălina Racoviţan, intr-un comunicat remis
Agerpres.
Telemunca aduce numeroase modificari in raportul angajat/ salariat, pe care ambele parti ar trebui sa le cunoasca. Ele au fost cuprinse de specialistii R&S in lucrarea
Telemunca sau munca si de acasa in 2022. Ghidul contine nu mai putin de 45 de studii de caz si situatii concrete in care angajatorii au intampinat dificultati. Intrebarile lor sunt rezolvate impecabil, cu explicatii complete, temeiuri legale si recomandari eficiente.
Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<