Vechimea in munca este un subiect de mare interes in Romania, in special pentru acei angajati care se apropie de varsta de pensionare. Insa vechimea in munca nu este importanta doar pentru calculul pensiei, ci poate fi luata in calcul si la stabilirea sporului la salariu sau la stabilirea zilelor de concediu, de exemplu.
Iata un raspuns acordat pe
PortalCodulMuncii.ro la o intrebare referitoare la vechimea in munca si stagiul militar.
Intrebare: Suntem SRL cu 13 angajati, iar prin Regulament intern am stabilit numarul zilelor de concediu de odihna in functie de vechimea in munca. Unul dintre angajati are stagiul militar (armata) efectuat. Intrebarea este daca la calculul zilelor de concediu de odihna se considera stagiul militar (armata) vechime in munca.
Raspuns: Conform art. 145 din Codul muncii angajatilor se acorda un concediu de odihna anual de minimum 20 de
zile lucratoare.
In unele companii durata concediului de odihna poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare, fiind stabilita in functie de vechimea angajatului in companie sau fiind parte din pachetul de beneficii. De aceea, angajatorul trebuie sa respecte alineatul 2 din articolul 145 din Codul muncii:
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
Potrivit art.20 lit.a) din Legea nr.3/1977, constituie vechime in munca si timpul in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece:
a) a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat;
In concluzie, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 data abrogarii Legii nr.3/1977, perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca.
In prezent, dispozitiile legale in materie, considera perioada de stagiu militar ca fiind doar perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie.
Conform art . 49 alin (1) litera c) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
Indiferent de perioada in care s-a efectuat stagiul militar, aceasta se va lua in considerare la stabilirea stagiului de cotizare cand va fi solicita pensia pentru limita de varsta sau pensie de invaliditate
Astfel, in prezent, perioada in care un salariat a satisfacut stagiul militar nu este considerata vechime in munca pentru calcului concediului de odihna anual ci este luata in calcul doar la stabilirea stagiului de cotizare.
Explicatii oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.