Un proiect de lege pentru renuntarea la procedura incuviintarii executarii silite de catre un judecator dupa ce un altul s-a pronuntat anterior printr-o hotarare definitiva a fost depus in Parlament, recent, actul normativ urmand sa contribuie "semnificativ" la scurtarea duratei proceselor.
Proiectul de lege a fost initiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, impreuna cu liberalul Daniel Fenechiu.
"Scurtam durata proceselor si degrevam Judecatoriile! Dupa 30 de ani in care romanii si-au pierdut luni si ani din viata in asteptarea unei decizii judecatoresti, la capatul unor procese lungi si costisitoare, am gasit o solutie pentru reducerea timpului de judecare a dosarelor si acoperirea unei parti importante din deficitul de personal al Judecatoriilor. Imaginea muntilor de dosare ingramadite pe mesele magistratilor va putea ramane in istorie dupa adoptarea proiectului legislativ pe care l-am depus deja la Senat impreuna cu colegul meu, Daniel Fenechiu, privind renuntarea la procedura incuviintarii executarii silite de catre un judecator, dupa ce un altul s-a pronuntat anterior printr-o hotarare definitiva, ceea ce va contribui semnificativ la scurtarea duratei proceselor", a scris Cazanciuc, pe Facebook.
Potrivit acestuia, aceasta procedura, care contribuie la lungirea duratei proceselor civile si ofera partilor "doar aparenta" unui act de judecata, este cu atat mai greu de inteles cu cat Codul de procedura civila mentine o alta cale de atac: contestatia la executare, prin care cei eventual vatamati printr-o executare se pot adresa instantei de judecata.
"Practic, daca urmarim statisticile oficiale potrivit carora jumatate (50,3%) din totalul cauzelor civile nou intrate intr-un an pe rolul Judecatoriilor au ca obiect incuviintarea executarii silite, iar o parte dintre acestea vizeaza punerea in executare a unor hotarari definitive, noua modificare legislativa va reduce substantial numarul de cauze pe care un judecator va fi chemat sa le solutioneze. Degrevarea Judecatoriilor de un balast judiciar, acele cauze care nu ar trebui sa ajunga pe rolul instantelor, care incarca inutil volumul de activitate si consuma importante resurse umane si materiale, va permite magistratilor sa solutioneze cu celeritate si celelalte litigii, contribuind astfel la reducerea duratei proceselor, la cresterea calitatii actului de justitie, si va compensa practic deficitul de personal, o permanenta problema a sistemului judiciar", a explicat Robert Cazanciuc.