Statul va deveni actionar la firmele cu datorii, conform noilor modificari care vor fi aduse Legii insolventei prin OUG.
Guvernul va modifica Legea insolventei prin procedura de urgenta din dorinta de a recupera mai usor datoriile de la firme. Mediul de afaceri romanesc nu este multumit de aceasta masura, intrucat ar fi vorba de o "nationalizare mascata", dar guvernantii sustin ca sunt prea multe firme care stau in insolventa ani in sir si acumuleaza datorii mari la bugetul de stat.
Eugen Teodorovici a declarat ca "modificarile au rolul de a stopa unele practici abuzive - insolventele repetate. ANAF-ul va decide, pe baza unor anumite criterii, in ce firme va intra statul ca actionar".
Conform datelor publicate de Guvern, in prezent sunt aproximativ 29.000 de firme in insolventa, in reorganizare si in faliment, iar datoriile lor cumulate depasesc 63 de miliarde de lei noi. Conform ministrului Teodorovici, aceasta suma ar acoperi plata salariilor bugetarilor pentru 9 luni.
"Orice ban recuperat e un plus. Nu am facut estimari cat putem recupera, nu avem o lista cu companii la care statul poate intra in actionariat", a mai spus ministrul Finantelor.
"Efectul principal este ca statul intra intr-o companie, ceea ce nu este permis intr-o piata libera, statul nu are ce cauta in companiile private si nu aceasta este calea pentru a insanatosi economia", spune Florin Jianu, presedintele Consliului IMM-urilor.
"S-ar produce in acelasi timp o nationalizare partiala a acelei proprietati private, in probabil 99% din situatii, Fiscul ar deveni actionarul majoritar", spune un specialist in insolventa.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Economistii sunt de parere ca modificarile facute de Guvern i-ar putea ajuta pe unii oameni de afaceri sa scape de datoriile de la stat, iar bugetul ar fi pagubit aproape sigur. Statisticile arata ca 98% dintre firmele in insolventa ajung in faliment. Oficialii guvernului spun insa ca statul va prelua actiuni doar de la firmele viabile, adica de la cele care pot fi salvate de la faliment.
Ordonanta de Urgenta va intra in vigoare saptamana aceasta, astfel incat de luna viitoare Fiscul va incepe sa analizeze fiecare firma aflata in insolventa. Pe baza unor criterii, care nu au fost facute publice inca, Fiscul va decide in ce firme va intra statul ca actionar sau daca vor fi sterse pana la 50% din datorii. Pe baza evaluarii va fi stabilit si pretul actiunilor, iar regula generala este ca statul va prelua actiuni doar de la firmele care pot fi salvate de la faliment.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE