Bogdan Licu, propus pentru functia de prim-adjunct al noului procuror general de catre Ministerul Justitiei, spune ca procurorii au fost "lasati in pielea goala" de decizia CCR prin care interceptarile SRI nu mai pot fi folosite in anchetele penale.
"O alta propunere este infiintarea la nivelul Ministerului Public a unui singur serviciu tehnic, care sa deserveasca si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar si DNA si DIICOT. In prezent, functioneaza trei astfel de servicii tehnice. Ulterior deciziei Curtii Constitutionale din 2016, Parchetul nu a mai putut apela la structurile specializate ale SRI. Acest lucru a condus la dificultati majore in aplicarea mandatelor de supraveghere tehnica, in special pe componenta de filaj, de interceptare ambientala sau patrundere in spatii si locatii in care se pregatesc fapte penale", a spus Licu.
Bogdan Licu a precizat ca, in prezent, procurorii apeleaza la serviciul tehnic de interceptari din cadrul Ministerului de Interne, respectiv Directia de Operatiuni Speciale (DOS), insa a apreciat ca acest lucru poate crea o vulnerabilitate, deoarece acest serviciu se afla in subordinea politicului.
"In acest moment, in majoritate, procurorii apeleaza la serviciul tehnic din cadrul Ministerului de Interne - DOS. Acolo sunt niste oameni de toata isprava, sunt oameni care doresc sa faca treaba, conducerea Politiei a facut eforturi foarte mari, disperate, ca sa asigure un numar suficient de oameni si o baza materiala si tehnica care sa ne permita efectuarea activitatilor la un nivel cat mai mare, dar, din pacate, acest lucru cere foarte mult timp si un foarte mare efort. Din pacate, viata m-a invatat si mi-a aratat ca acolo unde credeam ca problemele sunt rezolvate si ca sunt progrese ireversibile, anii care au trecut ne-au dovedit ca lucrurile nu stau asa si un serviciu tehnic, la care sa apeleze parchetul, in subordinea politicului, la un moment dat, poate reprezenta o vulnerabilitate. De aceea, eu sunt adeptul infiintarii unui singur serviciu tehnic in Ministerul Public, cu dotarea corespunzatoare, cu un sediu corespunzator si cu un personal calificat. Sigur ca acest serviciu poate fi compartimentat, unul la DNA, unul la DIICOT si un compartiment pentru parchetele obisnuite. Si acest servciu sa fie implicat, sub coordonarea procurorului general, in cele importante si complexe cauze pe care Ministerul Public le are in lucru. Colegii mei au identificat si posibile fonduri nerambursabile pentru operationalizarea unui asemenea serviciu", a subliniat Bogdan Licu.
Cartea Verde a Contabilitatii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
El a fost intrebat de un membru al CSM de ce la serviciul tehnic de supraveghere de la Parchetul General au fost puse in executare doar 97 de mandate de interceptare.
Licu a raspuns ca "nu poti sa faci filaj cu doi oameni", iar decizia Curtii Constitutionale din 2016, prin care SRI "a fost scos din campul tactic", i-a lasat pe procurori "in pielea goala" in legatura cu efectuarea interceptarilor.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri