Afacerile au tot adresat aceasta intrebare, inca din momentul in care s-a prevazut decretarea starii de urgenta. Inspre ce ar trebui sa se orienteze mediul privat afectat de pandemia Covid-19: Certificat de Situatie de Urgenta (CSU) sau aviz de forta majora?
Certificatul de Situatie de Urgenta (CSU) este un act nou cu care nu ne-am confruntat pana acum, in timp ce avizul de forta majora a fost de ani buni cuprins in legislatia romana. Ce ar trebui sa alegem si cum ne orientam cel mai bine pentru salvarea afacerii?
CSU se acorda in functie de situatia economica a firmei, asa cum am relatat anterior pe larg despre acestea.
Pentru a obtine un CSU, companiile trebuie sa dovedeasca fie ca activitatea lor a fost intrerupta total sau partial ca urmare a deciziilor autoritatilor in perioada starii de urgenta (caz in care li se va emite Certificat Tip 1, Albastru), fie ca incasarile le-au scazut cu minimum 25% in martie 2020 fata de media incasarilor din perioada ianuarie-februarie 2020 (caz in care li se va emite un Certificat Tip 2, Galben).
Nu uitati! CSU nu mai sunt necesare pentru acordarea somajului tehnic
Foto: Ref&Asociatii
Avizul de forta majora se acorda companiilor care il solicita si indeplinesc urmatoarele conditii:
Intelegem, asadar, ca este necesar cate un aviz de forta majora pentru fiecare raport contractual in care solicitantul se afla in imposibilitatea indeplinirii obligatiilor. In practica, au fost emise avize de forta majora si in situatia contractelor ce nu au clauze cu privire la forta majora.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Avizul de forta majora atesta existenta unei situatii de forta majora care exonereaza solicitantul de raspundere intr-un anumit raport contractual. In cazul in care partile ajung la un litigiu si mai ales in absenta unei reglementari contractuale cu privire la forta probanta a acestui certificat, instantele de judecata pot adopta o solutie diferita de cea cuprinsa in avizul de forta majora.
Avizul de forta majora se elibereaza contra unei taxe de 500 de euro, iar solicitantul trebuie sa depuna documente care atesta existenta fortei majore si legatura de cauzalitate dintre aceasta si imposibilitatea de executare a contractului. Termenul de solutionare a cererii este de 15 zile, timp in care camera de comert sesizata analizeaza documentele furnizate si emite un raspuns.
CSU se elibereaza gratuit, automat, dupa validarea electronica a solicitarii adresate pe platforma www.prevenire.gov.ro. In afara de cererea de emitere a certificatului, compania trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere.
In final, fiecare companie va decide ce prevederi i se aplica mai bine si cum poate beneficia de masurile in vigoare pentru a trece cat se poate de bine peste criza temporara cauzata de pandemia Covid-19.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE