Polonia si Bulgaria sunt cele doua tari europene ce intampina probleme la nivelul aprovizionarii cu gaze naturale din partea Rusiei. Polonia se confrunta cu oprirea livrarilor de gaze din partea Gazprom prin gazoductul Yamal, conform operatorului polonez PGNiG. De astazi, 27 aprilie 2022, Gazprom a intrerupt livrarile de gaze pentru Bulgaria.
Gazprom este o companie energetica din Rusia, inregistrata ca cea mai mare producatoare de gaze naturale din lume. Aceasta este controlata de statul rus, lucru ce pune in pericol livrarile cu gaze naturale catre diverse tari. Din cauza razboiului, aceasta companie va inceta sa aprovizioneze tari din Europa.
Incetarea livrarilor de gaze naturale catre Polonia se va face incepand de astazi, conform unui comunicat de presa al operatorului polonez in domeniul gazelor naturale PNGiG. Acest fapt a fost facut public marti "la 26 aprilie 2022, Gazprom a informat PGNiG cu privire la intentia de a suspenda complet livrarile in cadrul contractului Yamal (...), (miercuri), la 27 aprilie".
Desi grupul rus Gazprom intentioneaza sa opreasca gazele naturale pentru Polonia, aceasta are cateva variante, in caz de orice. Statul membru al UE este pregatit sa inlocuiasca livrarile de gaze naturale din partea Rusiei cu unele din alte surse, conform operatorului. Polonezii sunt asigurati ca aprovizionarile tarii sunt sigure, nefiind nevoie sa se recurga la gaze naturale din rezerve, iar livrarea catre clientii polonezi nu se va intrerupe, anunta ministrul polonez al luptei impotriva modificarilor climatice, Anna Moskwa.
Polonia urmeaza sa inlocuiasca livrarile de la Gazprom cu fluxuri din alte surse, lucru ce nu afecteaza planul initial, avand in vedere contractul Yamal ce urma sa expire in decembrie anul curent, precizeaza secretarul de stat polonez insarcinat cu Securitatea
Energetica, Piotr Naimski.
In ceea ce priveste Bulgaria, compania bulgara de stat Bulgargaz a fost informata de catre Gazprom ca livrarile de gaze naturale se vor intrerupe. Anuntul a fost facut public, marti, de catre Ministrul Energiei din Bulgaria, Aleksandar Nikolov, conform Reuters.
"In urma unei analize a companiei de stat Bulgargaz si a Bulgarian Energy Holding (BEH), s-a constatat ca noua procedura de plata in doua etape propusa de partea rusa nu respecta contractul valabil pana la sfarsitul anului si prezinta riscuri semnificative pentru partea bulgara, inclusiv efectuarea de plati fara a primi gaze din partea rusa", se arata in comunicatul de presa. In aceeasi masura, se pretinde ca Bulgaria si-a indeplinit obligatiile de a plati gazele naturale.
Precum se incearca si in Polonia, in interiorul Bulgariei se fac aranjamente pentru rezolvarea acestei probleme. Masurile in gasirea de alternative pentru furnizarea gazelor naturale sunt demarate de catre Aleksandar Nikolov impreuna cu companiile de gaze detinute de catre stat. Este o situatie dificila, insa Bulgaria incearca sa-i faca fata. Momentan, bulgarii au fost asigurati ca nu sunt necesare restrictii in consumul de gaze, desi in proportie de 90% tara este acoperita cu importurile de la Gazprom. "Nu exista niciun risc pentru securitatea energetica a tarii, suntem pregatiti pentru un astfel de scenariu de mult timp, premierul a fost sesizat despre ceea ce se intampla", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului bulgar, Lena Borislavova, pentru BTV.
Gazprom pune in aplicare decretul prezidential privind impunerea platiilor in ruble pentru livrarile de gaze, a anuntat marti, Kremlinul. Insa, atunci cand a fost intrebat despre recomandarile Comisie Europene asupra planului Rusiei, acesta nu a dat clarificari suplimentare.