Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat la finele saptamanii ca membrii CSM nu au simtit si nu au perceput nicio interferenta politica in legatura cu avizarea celor doua acte normative privind gratierea si modificarea Codurilor penale.
Potrivit Agerpres, intrebata despre afirmatia judecatorului Gabriela Baltag care si-a exprimat speranta ca justitia ''nu va cadea in capcana intinsa de conflictele politice'' si ca ''judecatorii aplica legile, nu le creeaza'', aceasta a precizat: "Ideea este ca nu este nicio interferenta politica, niciunul dintre noi, membrii Consiliului, nu am simtit-o, nu am perceput-o, nu ne-am gandit ca ar fi o asemenea situatie indusa de catre politic catre noi, noi suntem un corp independent, asa cum prevede Constitutia, ne mentinem in aceste limite, categoric ne mentinem in aceste limite astfel incat afirmatiile doamnei judecator ii apartin".
Totodata, in ce priveste faptul ca s-a sustinut ca urgenta este justificata de practica neunitara privind abuzul in serviciu, Mariana Ghena a spus ca aprecierea CSM la momentul avizului a fost ca nu sunt indeplinite conditiile urgentei.
"Nu cred ca se pune problema a discuta urgenta in raport cu abuzul in serviciu sau cu oricare dintre infractiunile dintre acelea prevazute in OUG. Procedura insasi se raporteaza urgentei. Atata vreme cat Consiliul a apreciat, la momentul la care a dat acel aviz, ca nu sunt indeplinite conditiile urgentei, a avut in vedere intreaga ordonanta de urgenta si nu o infractiune sau alta", a aratat Mariana Ghena, citata de Agerpres.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Aceeasi sursa aminteste ca, intrebata daca sistemul judiciar este destabilizat, ea a negat. "Categoric nu. Suntem un sistem judiciar puternic, suntem un sistem judiciar echilibrat, ne-am exprimat pozitia echilibrata, cred. A fost perceputa ca atare cel putin de sistemul judiciar, daca nu de intreaga societate. (...) Cu toata fermitatea si certitudinea o spun la acest moment'', a adaugat ea.
In ceea ce priveste stadiul sesizarii inaintate de CSM la CCR privind un posibil conflict institutional, ea a mentionat ca pana pe 7 februarie va fi intocmit un punct de vedere. ''Termenul stabilit pentru a raspunde sesizarii, pentru ca aceasta este procedura, este 7 februarie, pana la data de 7 februarie vom intocmi acest raspuns si il vom trimite'', a sustinut aceasta.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE